Het Albertina Museum breidt zich uit met Albertina Modern

Door

De collectie van het nieuwe Albertina Modern zal voor het grootste deel bestaan uit de Essl Collectie. Het echtpaar Agnes en Karlheinz Essl legde sinds 1950 een collectie aan met de nadruk op Oostenrijkse hedendaagse kunstenaars. Later gingen ze ook werk van internationaal gerenommeerde kunstenaars verzamelen. Karlheinz Essl was de oprichter van bouwmarkt Baumax. Toen het bedrijf in 2014 failliet ging verkocht Essl ongeveer 60 procent van de collectie aan de industrieel Peter Haselsteiner. Oorspronkelijk was Essls intentie om de verzameling aan de staat Oostenrijk te verkopen, zodat de collectie voor het grote publiek toegankelijk zou blijven. In 2017 schonk hij het resterende deel van de collectie dan ook aan het Albertina Museum. Tegelijk ging Haselsteiner akkoord om zijn deel in langdurige bruikleen aan het nieuwe museum te schenken, zodat nu de gehele verzameling na zes jaar weer bij elkaar komt. De collectie omvat werk van kunstenaars als Gerhard Richter, Georg Baselitz, Sigmar Polke, Albert Oehlen, Rosemarie Trockel, Ai Weiwei, Anish Kapoor en Maria Lassnig.

 

Albertina Modern
Nan Goldin, Jimmy Paulette on David’s bike, 1991, foto, Essl Collectie, Albertina Museum (© Nan Goldin)

Het museum Albertina Modern krijgt onderdak in het Künstlerhaus op de Karlsplatz in Wenen dat voor dit doeleinde gerenoveerd is. De Essl collectie wordt nog aangevuld met moderne kunst van het Albertina Museum waardoor Albertina Modern een verzameling heeft van 60.000 werken van meer dan 5.000 kunstenaars.

Het proces van de restauratie van het museum kun je volgen met de videoserie `The Making of a New Museum` via het youtube kanaal van het Albertina Museu. Kijk hieronder de eerste video van deze serie. Klik hier voor meer video`s. 

 

 
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld  je dan aan voor onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...