Alle liefde telt: Kiss my soul in het Dordrechts Museum

Door

Dordrechts Museum Tableau Magazine
Tanja Ritterbex, Frida en Tanja in het atelier, 2022, collectie Dordrechts Museum

Hemelse én aardse liefde nemen Dordrecht over de komende maanden. Niet voor niets is de Liefde, met een hoofdletter L, sinds jaar en dag de favoriete inspiratiebron van muzikanten, schrijvers, filmmakers en kunstenaars. De expositie ‘Kiss My Soul’ in het Dordrechts Museum focust op beeldende kunst in de 21e eeuw, waarbij je allerlei variaties op liefdesgebied voorbij ziet komen. Liefde van ouders voor hun kind, liefdesverdriet, de band tussen broers en zussen, vriendschappen; het is een thema waar je alle kanten mee op kunt.

In ‘Kiss My Soul’ zien we onder andere de interpretaties van Tracy Emin en Marlene Dumas, naast aanstormend talent waaronder Tanja Ritterbex en Charlott Weise. De tentoonstelling had haar inspiratiebron in het schilderij De Hemelse en Aardse Liefde (1850) van Ary Scheffer. Dit werk, eveneens te bekijken in Dordrecht, zet de geestelijke variant van liefde tegenover de lichamelijke. Scheffer schilderde naast portretten van vooraanstaande Franse figuren, vooral historiestukken. Dit exemplaar heeft een klassiek thema; twee vrouwen, beide Venus, staan voor de verschillende soorten liefde.

Dordrechts Museum Tableau Magazine
Bezoeker in de ‘Clit Rocker’ van Melanie Bonajo in de tentoonstelling ‘KISS MY SOUL’. Foto: Ruud Baan.

Extra interessant is een aantal primeurs in de expositie: een museale selectie van collages, tekeningen en schilderijen van Kalliopi Lemos, bekend van sculptuur De Vlecht (in het centrum van Rotterdam), zijn voor het eerst verzameld in Nederland. Maar ook drie werken van Dumas die niet eerder in ons land waren te zien. Tijdens de meest recente Biënnale van Venetië hingen ze in het Palazzo Grassi, nu komen ze samen naar Nederland. En er is een centrale plek gereserveerd voor Huwelijksportret van Johan de Witt en Wendela Bicker, van Natasja Kensmil, dat het museum onlangs aankocht.

Kiss my soul
Dordrechts museum
t/m 3 maart 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...