Ambitie met Allure — Ontmoet Amalia van Solms in Prinsenhof Delft

Door

Amalia van Solms Prinsenhof Delft Tableau Magazine

De Amalia die het onderwerp is van deze expositie is niet onze toekomstige koningin, maar haar voorouder Amalia van Solms (1602-1675). Als gravin van het Duitse Solms-Braunfels belandt deze Amalia in 1621 in Den Haag, waar ze een enerverend en meeslepend leven leidde.

Door te trouwen met stadhouder Frederik Hendrik van Oranje wordt ze de belangrijkste vrouw van de Republiek. Hoewel de positie van vrouwen toentertijd zich in principe op de achtergrond bevond, heeft Amalia wel degelijk de nodige politieke invloed. Amalia weet zakelijk verstandige huwelijken te regelen voor haar kinderen en ook na het overlijden van Frederik Hendrik houdt ze de positie en macht van het huis Oranje-Nassau overeind. Diverse unieke en persoonlijke objecten vertellen in deze tentoonstelling haar levensverhaal, tot aan haar begrafenis die in 1675 plaatsvond in de Delftse Nieuwe Kerk. Dit verhaal wordt verteld aan de hand van zeven A’s, die haar persoonlijkheid en strategie illustreren: Avontuurlijk, Aanwezig, Aanzien, Autoritair, Assertief, Atypisch en Aanhouder. We zien bijvoorbeeld haar met zilver gedecoreerde bijbel en portretten van haar en haar echtgenoot; hét powerduo van de zeventiende eeuw.

Amalia. Ambitie met Allure
Prinsenhof Delft
t/m 8 januari 2023 

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Amalia van Solms Prinsenhof Delft Tableau Magazine
Michiel van Mierevelt, Portret Amalia van Solms, ca 1620-1630, coll. Museum Prinsenhof Delft. Foto Tom Haartsen | Pronkterrine van Amalia van Solms, anoniem, 1650-1675, coll. Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Lees meer ...