Art nouveau op afspraak in het Brusselse Frisonhuis

Door

Frisonhuis, Brussel

Eén van die parels is het onlangs gerenoveerde Frisonhuis. Voordat hij Victor Horta de opdracht gaf een landhuis te bouwen in Ukkel, deed advocaat Maurice Frison reeds een beroep op zijn vriend om de plannen te tekenen voor een stadswoning in de Lebeaustraat, vlakbij het bekende Zavelplein met de vele antiekzaken in het centrum van Brussel. De architect leverde een fraai ontwerp af waarvan de bouw in 1894 voltooid was. Hoewel een latere winkeletalage het oorspronkelijke aanzicht van de gevel verminkte, behield deze toch een aantal karakteristieke art-nouveau-elementen; zoals de uitspringende en geprofileerde omlijsting van de voordeur of het grote venster met gietijzeren zuiltjes op de bovenste verdieping dat als een erker is uitgewerkt. Onlangs kreeg het Frisonhuis een nieuwe eigenaar die het huis restaureert om het in zijn vroegere luister te herstellen. 

Frisonhuis

Binnen kan men nog de mozaïekvloeren bewonderen, een trapzaal en een opmerkelijke smeedijzeren trapleuning, originele schouwen en plafonds en een buitengewone wintertuin met glazen overkapping in galerijvorm. De nieuwe eigenaar is Nupur Tron, een uit Indië afkomstige zakenvrouw die met veel liefde en respect het huis restaureerde en er zelf ook woont. Opvallend is dat ze in een aantal geometrische decoratieve elementen versieringen ontdekt die ze ook in Indië vindt, wat een band schept tussen haar moederland en het art nouveau huis. De restauratie is nog niet volledig klaar, maar dat maakt ook deel uit van de beleving, de spanning tussen het verleden en de nieuwe aanpak.   
 
Het Frisonhuis, Lebeaustraat 37, 1000 Brussel
Voor meer informatie:
https://www.foundation-frison-horta.be/
 

Lees meer ...

Antoni Tàpies Tableau Magazine

Overgave: Antoni Tàpies in Bozar

Zeker de moeite waard voor een tripje naar België, en mocht dat lastig zijn: verdiep je dan vooral eens thuis in het werk van de Catalaanse Antoni Tàpies (1923-2012). Als autodidact dacht Tàpies tijdens het

Lees verder »