Met de Thalys naar Brussel: een duurzaam alternatief voor de auto. Vanuit Amsterdam arriveer je in slechts 112 minuten in deze kunst-rijke metropool: meer dan honderd musea, ontelbare galeries en monumenten, UNESCO-erfgoed en een gastronomisch aanbod van wereldklasse. Met kunstfestivals als BANAD, BRAFA en Art Brussels kom je hier tijd te kort. Hier alvast een tip.
Van 12 tot 27 maart viert Brussel de 6e editie van het Brussels Art Nouveau & Art Deco Festival (BANAD). Met een ticket krijg je toegang tot maar liefst vijftig bijzondere locaties waarvan een aantal voor het publiek gewoonlijk gesloten zijn. Een unieke kans om binnen te kijken in de schitterende panden in de stijlen die Brussel zo beroemd maakten: art nouveau, art deco en neoclassicisme.
Gedurende drie weekenden biedt BANAD exclusieve rondleidingen in particuliere stadspaleizen als de voormalige Brunner Bank, het oude Coppez Instituut, Tenaerts Huis,Cohn Donnay Huis, Van Hoof Huis, Tassel Huis, Van Eetvelde Huis, Autrique Huis en de atelierwoning van de schilder Arthur Rogiers. En wat elke liefhebber van de Amsterdamse School zonder meer gezien moet hebben: het Van Buuren Huis met tuinen in art deco stijl in Ukkel. In dit heerlijke woonhuis ontving het echtpaar Van Buuren internationale gasten van naam en faam.

Tableau kreeg een voorproefje van het BANAD Festival en werd door drietalige gidsen rondgeleid in particuliere stadspaleizen als Solvay en Hallet. Hier vergaap je je aan de talenten van de gevierde meester-architect Victor Horta die niet zelden carte blanche kreeg om flink uit te pakken. Hou je van art nouveau en art deco, dan staat het BANAD Festival garant voor unieke inkijkjes in huizen die heel even hun schatten prijsgeven. Speciaal voor de dit festival worden gebouwen van adembenemende schoonheid ontsloten.
De opmerkelijke bouwstijl van Horta vond al snel navolging. In de Brusselse wijken Schaarbeek, Etterbeek, Elsene en Sint-Gillis werden tijdens het hoogtepunt van de art nouveau duizenden gebouwen neergezet. Na de Tweede Wereldoorlog sprak men echter van een gedateerde spaghettistijl en werden vele panden gesloopt. Gelukkig ontstond er decennia later een herwaardering en stopte de sloop. Door de hernieuwde belangstelling en conservering van de panden kan Brussel het erfgoed nu delen met een internationaal publiek. De stad telt nu nog ruim vijfhonderd gebouwen in art-nouveaustijl.

Van de herenhuizen bezochten wij Hallet en Solvay, beide op de Avenue Louise. Grootindustrieel Armand Solvay verschafte Horta zeer ruime financiële middelen om er iets uitzonderlijks van te maken. Hotel Solvay staat dan ook bekend als een van zijn meest spectaculaire creaties, gebouwd eind 19e eeuw. Een uber-prestigieuze stadswoning van epische allure met overal lichtjes, wand-vullende kunstwerken van Théo van Rysselberghe, en voor elke kamer speciaal ontworpen meubilair. Het vergulde trappenhuis leidt direct tot het gewenste WOW-effect. Een explosie van Art Nouveau-uitingen, met marmeren plafonds, balusters in dertien soorten hout en zeventien soorten marmer, alles van een overweldigende schoonheid. Bezoekers raken direct geïmponeerd en dat was precies de bedoeling. De gastheer was dan ook een van de rijkste mensen van zijn tijd. Solvay gebruikte zijn huis als winter-residentie en ontving hier de groten der aarde in een huis als een opera van Wagner. Wie zou daar niet eens in willen rondlopen?
Reserveren en inschrijven voor Nederlandstalige tours: https://www.banad.brussels/nl/
https://www.explore.brussels/nl/
Meer highlights lezen? Bestel dan hier de losse editie! Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine.