Beaufort24: nieuwe beeldende kunst aan de Belgische kust

Door

Beaufort24 Tableau Magazine
Jorge Macchi, All the words in the world, 2024. Foto: © Ann-Sophie Deldycke.

Aan de Belgische kust loopt de achtste editie van Triënnale Beaufort, tot begin november. Achttien internationale beeldend kunstenaars presenteren nieuwe werken, of passen een bestaand werk aan voor de unieke kustomgeving. Beaufort24 stelt voor deze editie – meer nog dan in eerdere edities – de locatie van de kunstwerken centraal. 

Curator Els Wuyts: ‘De reeks locaties in de verschillende kustgemeenten zijn uitge­lezen aanleidingen om bepaalde vertellingen zichtbaar te maken. Op die plekken is ruimte gemaakt om de soms onzichtbare legendes te laten spreken, sporen van bepaalde geschiedenissen terug te vinden of thema’s die de gemoederen bezighouden te benadrukken. Zoals in een groots monument of een intiem kunstwerk meer dan een verhaallijn terug te vinden is, zo kunnen veelzijdige meningen of onontdekte waarden aan het oppervlak komen drijven.’

Bezoekers ontdekken de Belgische kust zo op een andere manier. Daarnaast zijn er de klassieke ingrediënten van Triënnale Beaufort: de laagdrempeligheid van het project, de spreiding over de kustlijn en de uitbouw van een kwalitatief beeldenpark op termijn. Na deze editie zal het Beaufort Beeldenpark 52 kunstwerken tellen. De achttien nieuwe kunstwerken zijn verspreid over negen kustgemeenten, wat maakt dat Beaufort24 een van de langste openluchttentoonstellingen in Europa is: 68 kilometer.

Beaufort24 Tableau Magazine
Femmy Otten, Moeder, 2024. Foto: © Ann-Sophie Deldycke.

Daar zijn werken te zien van onder andere Femmy Otten (Oostende), Richard Deacon (Knokke-Heist), en Johan Creten (Koksijde-Oostduinkerke), net als Filip Vervaet, Jef Meyer, Lucy + Jorge Orta, Lucie Lanzini en Alexandra Bircken.

Ontdek kunst aan de kust

Ideaal is een verblijf van enkele dagen aan de Belgische kust, om de kunstwerken in alle rust te kunnen ontdekken. Beaufort24 is een uitgelezen kans om de Belgische kust én kunst op een bijzondere manier te beleven. Op de fiets, met uitgestippelde fietsroutes. Te voet, met uitgetekende wandelingen langs de kunstwerken, per kustgemeente. Of met de Belgische kusttram, een unieke tramlijn (de langste ter wereld!). Ook wie met kinderen Beaufort24 wil ontdekken, is welkom. Een kijkboek met doe-en zoekopdrachten is te koop bij de toeristische diensten van de deelnemende kustgemeenten, voor €1. Een bezoekersgids koop je voor €2.

Beaufort24
t/m 3 november 2024

Lees meer ...