Schilderkunst, beeldhouwwerken en spoken word komen deze winter samen in Leiden in Museum De Lakenhal. Te beginnen met de monumentale schilderijen van Hans de Bruijn, in een zeven exemplaren tellende serie uit 2017. De gigantische werken portretteren mensen die vanaf een imposante rotspartij de blik op het oneindige richten. Ze doen je contempleren over het leven en afvragen wat er door het hoofd gaat van de afgebeelde persoon.
De Bruijn liet zich inspireren door twee werken van Caspar David Friedrich (1774-1840), een van de boegbeelden is van de romantische schilderkunst. De zoektocht van Friedrich’s eenzame wandelaar komt terug in het werk van De Bruijn. Zijn het zelfportretten? Blikken ze vooruit, naar de toekomst, of denken ze juist na over wat er achter hen ligt? Het effect is mysterieus en hoopvol tegelijk.

Ook de beeldengroep Requiem (2020) van Anjet van Linge laat hoop en troost zien. Tijdens de corona-lockdowns hakte zij 125 dagen lang elke dag een kruis uit een blok inheems hout. Van appel tot wilg, els en berk. Mensen van over de hele wereld nodigde ze uit een persoonlijke boodschap te verbinden aan een van de kruisen. Van Linge: ‘Het is een requiem voor wat was, wat we verloren en wie we zullen worden’.
Sophia Blijden vult beide kunstenaars aan met spoken word en schreef een tekst geïnspireerd op de titel van de expositie.
De hardnekkigheid van de hoop
Museum De Lakenhal
t/m 7 januari 2024
Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.