Buitenaards: Depot Boijmans Van Beuningen

Door

Een rond, spiegelend gebouw dat eruit ziet alsof het afkomstig is uit het schilderij Rustende slaap- wandelaarster van Pyke Koch. Of verder terug: uit een schilderij van Jeroen Bosch. Of verder vooruit naar een verre toekomst, alsof het bedacht is door de makers van The Thunderbirds. Het gebouw heeft iets weg van een komeet of meteoriet die op aarde is beland. Met deze spannende omschrijving presenteert Boijmans Van Beuningen het kersverse Depot, dat op 6 november de deuren opende. Dat de kunstwerken in het Depot Boijmans Van Beuningen nu voor het publiek toegankelijk zijn, is een wereldprimeur.

Gemiddeld ligt namelijk 90% van de museumcollectie in een depot. Het Depot Boijmans Van Beuningen is een samenwerking tussen museum Boijmans Van Beuningen, Gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen.

Wat gaat er achter dit architectonische hoogstandje schuil, ontworpen door architectenbureau MVRDV? Het gebouw is multifunctioneel. Ten eerste is het een schatkamer waar 151.000 objecten worden bewaard, verzorgd en beheerd. De collectie van Boijmans van Beuningen bestrijkt zeven eeuwen (Westerse) kunstgeschiedenis met een sterk internationaal karakter en is daardoor een unicum in Nederland. Objecten staan ingepakt, hangen aan een stellage, zijn uitgestald in een kast of worden tentoongesteld in één van de dertien zwevende vitrines in het atrium. Ook kunnen bezoekers live meekijken naar restauratieprojecten achter glas. En voor extra verdieping zijn er tentoonstellingen met de focus op het kunstwerk als materieel object. Ten tweede heeft het depot een commerciële functie. Privéverzamelaars en bedrijfscollecties kunnen opslagruimtes huren voor hun kunst. En tot slot bevinden zich een restaurant met terras en verhuurbare evenementenlocaties in het gebouw. Dat alles om op een zo laagdrempelige manier een totaalbeleving te bieden. Dus ga op ontdekkingsreis, stap in de meteoriet ofwel ‘het Depot’ en ervaar hoe aardse objecten in leven worden gehouden door het museumteam. Klaar voor de landing? Boek dan een tijdslot.

Meer highlights lezen lezen? Bestel dan hier de losse editie! Wil je op de hoogte blijven van interessante artikelen en ontwikkelingen in de kunst, meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »
Amsterdam Art Week Martina Halsema Tableau Magazine

Amsterdam Art Week

De 12e editie van Amsterdam Art Week staat voor de deur. Van 29 mei tot 2 juni 2024 staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst, met meer dan 300 kunstenaars die hun werk tonen op meer dan 70 locaties

Lees verder »