Collectie Cornelis Paulus van Pauwvliet onder de hamer bij Bonhams

Door

Bonhams Cornelis Paulus van Pauwvliet Tableau Magazine
Kees van Dongen, Deauville, le champ de courses, olieverf op doek, 50.4 x 65.4cm (£300,000-500,000)
  • Single owner sale collectie Cornelis Paulus van Pauwvliet (1937-2022) bij Bonhams
  • Met topstukken van Kees van Dongen, Johan Barthold Jongkind, Isaac Israels, Jan Sluijters, Matthijs Horrix, Joannes Winter, Willem van Wolfswinkel, Pieter Bonser, Rutgerus van Meurs, Johannes van Ceulen
  • Topwerk Alighiero Boetti in losstaande veiling op 12 oktober 2023
  • Alle te veilen stukken van 13-15 oktober 2023 te zien in Amsterdam
Bonhams Cornelis Paulus van Pauwvliet Tableau Magazine

Londen – Veilinghuis Bonhams veilt deze herfst de collectie van de in 2022 overleden connoisseur Cornelis Paulus van Pauwvliet; een markante en gepassioneerde verzamelaar met kennis van zaken en bovenal hart voor de kunsten. Bij het veilinghuis zal op 21 november 2023 een collectie onder de hamer gaan in een single owner sale, met 19e en 20e-eeuwse schilderijen, 17e en 18e-eeuwse klokken, meubels en zilver en een zeer omvangrijke verzameling aan toegepaste kunsten. Op 12 oktober 2023 zal Alighiero Boetti’s topwerk Tutto (£700,000-1,000,000) de spits afbijten en als enig stuk uit de collectie in een losstaande veiling van Post-War & Contemporary Art in Londen worden geveild. Alle stukken uit de single owner sale zullen van 13 tot en met 15 oktober 2023 te zien zijn in het Luther Museum in Amsterdam — entree is gratis. 

Bonhams Cornelis Paulus van Pauwvliet Tableau Magazine

Op een steenworp afstand van het Rijksmuseum bevindt zich het appartement waar de verzameling van Cornelis (Cees voor vrienden) Paulus van Pauwvliet zorgvuldig werd opgebouwd en ondergebracht. Bezoekers waanden zich ongetwijfeld in een klein museum. De kerncollectie werd gevormd na het overlijden van Cornelis’ vader, Bernard Paulus van Pauwvliet, waarop Cornelis verder bouwde. Hij werd een veelgeziene bezoeker van beurzen, galeries en de kunsthandel en ging regelmatig te rade bij bekende specialisten. Hij leende schilderijen en objecten uit aan tentoonstellingen in binnen- en buitenland en een deel van de collectie is bij zijn overlijden dan ook geschonken aan musea en Vereniging Rembrandt.  

‘Een collectie waar je als veilinghuis van droomt’, aldus Charlotte Roelofsen, hoofd van Bonhams Nederland. ‘Bonhams is vereerd deze uitzonderlijke privécollectie te mogen veilen. Een collectie die met zorg, kennis en liefde is samengesteld en die het allerbeste uit de Nederlandse en Franse beeldende- en toegepaste kunst vertegenwoordigt. Het is een prachtige weergave van de kunst- en cultuurgeschiedenis die Nederland rijk is en we verwachten dan ook veel enthousiaste bieders’. 

Bonhams Cornelis Paulus van Pauwvliet Tableau Magazine

Bekijk de collectie

Kijkdagen Amsterdam
13 t/m 15 oktober 2023 (10.00 – 17.00) – Luther Museum Amsterdam, Nieuwe Keizersgracht 570

Kijkdagen Londen
18 t/m 20 november 2023 – Bonhams, New Bond Street

Veiling Londen
21 november – Bonhams, New Bond Street

Bonhams Amsterdam
020 670 9701 
amsterdam@bonhams.com 
@bonhams1793 

Lees meer ...

Marjan Teeuwen Brutus Tableau Magazine

Tableau Podium: Marjan Teeuwen

Weinig kunstenaars werken op zo’n grote schaal als Marjan Teeuwen. Met een slooppand als materiaal maakt zij een beeld waar je doorheen kunt lopen en dat rijk is aan details. Wanden, vloeren en plafonds worden

Lees verder »