De levende schilderijen van Refik Anadol in de Kunsthal

Door

Refik Anadol Kunsthal Rotterdam Sara Madou
Refik Anadol Studio, Serpenti, London 2022

Digitale kunst is niet alleen een steeds belangrijk onderdeel van het gemiddelde museum, het is ook een medium dat zich bij uitstek leent voor innovatie en uitingen die je volledig meeslepen in hun concept. Zo ook het visuele spektakel van de Turks-Amerikaanse Refik Anadol (1985), dit voorjaar te zien in Rotterdam.

Refik Anadol is geïntrigeerd door de relatie tussen mens en machine, iets wat hij voortdurend uitpluist in zijn immense installaties. Hiervoor gebruikt hij allerlei geavanceerde technieken, van kunstmatige intelligentie en gegevensvisualisatie tot algoritmen. Het levert kleurrijke composities op, zien we in ‘Living Paintings’. Neem de Immersive Room: een driedimensionale architectonische ruimte, versterkt door licht en geluid, die je het gevoel geeft in een andere wereld te bivakkeren. Ook intrigerend zijn de dataschilderijen, waarin Anadol miljoenen openbare afbeeldingen en gegevens van landschappen omtovert tot hypnotiserende kunst.

Afbeeldingen en gegevens tovert Anadol om tot hypnotiserende kunst

Refik Anadol is de ideale kunstenaar voor iedereen die zich regelmatig afvraagt waar het eindigt, qua technologie en innovatie, en welke rol machines in de toekomst in zullen nemen. Maar ook als je daar minder mee bezig bent is het de moeite waard, vanwege de beelden die hij op je netvlies achterlaat. Niet voor niets bracht zijn Machine Hallucination vorig jaar 5 miljoen dollar op bij een veiling in Hong Kong; de duurste digitale kunst van een solo-artiest verkocht in Azië ooit.

Living Paintings: Nature
Kunsthal Rotterdam
t/m 1 april 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...