De stippen van Yayoi Kusama

Door

Yayoi Kusama, Infinity Mirror Room – Phalli’s Field, 1965 © YAYOI KUSAMA, courtesy: Ota Fine Arts, Victoria Miro & David Zwirner

Een grote overzichtstentoonstelling van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama (1929) is te zien in Martin Gropius Bau Berlijn. Driehonderd werken van de afgelopen 80 jaar zijn van haar te bewonderen. Kusama staat het meest bekend als de maker achter de zogenoemde Infinity Rooms, grootschalige installaties waarin de bezoeker in een oneindig parallel universum lijkt te belanden. Haar eerste Infinity Room (1965) wordt tentoongesteld in Louisiana Museum of Modern Art. De caleidoscopische installatie betekent een doorbraak voor Kusama, die zelf in de ruimte poseert terwijl zij een rode bodysuit draagt. Kunst en leven zijn met elkaar vervlochten, haar persona is kunst. Haar oeuvre gaat over het vervagen van de grenzen tussen haar lichaam en de omgeving, subject en object, binnen en buiten. Speciaal voor Martin Gropius Bau in Berlijn creëert Kusama het werk A Bouquet of Love I Saw in the Universe (2021) dat in de hal van het museum te beleven is.   

Naast hypnotiserende installaties zijn er talloze werken te zien, uiteenlopend van mode en beeldende kunst tot performances. De tentoonstelling begint met werk dat Kusama in haar geboorteplaats Matsumoto maakte, zoals gouaches, olieverfschilderijen en aquarellen. In 1957 emigreert de Japanse kunstenares naar Amerika. Haar angst voor fallussen uit zich in een serie sculpturen waaronder Aggregation: One Thousand Boats Show (1963). In dezelfde periode organiseert Kusama activistische en orgiastische performances. Een foto van een protest tegen de Vietnamoorlog laat Kusama zien met polka stippen, die een terugkerend fenomeen in haar werk vormen. Ook haar Infinity-Nets series, minuscule stippen die de kunstenares in sessies van 50-60 uur op het canvas verft, zijn daar een voorbeeld van. Kusama gebruikt haar eigen lichaam om met kunst samen te smelten. Door zichzelf centraal te stellen in haar werk, wordt zij gezien als de voorloper van de selfiecultuur. De tentoonstelling in Gropius Bau is een ode aan het veelzijdige genie Kusama.  

Martin Gropius Bau Berlijn – Yayoi Kusama  
t/m 1 augustus 2021  
https://www.berlinerfestspiele.de/en/gropiusbau/start.html

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »