Dinah Kohnstamm en haar vriendenalbum in het Noord-Veluws Museum

Door

Dina Kohnstamm Noord-Veluws Museum Tableau Magazine
Dina Kohnstamm, Het witte aapje, 1911, particuliere collectie

Bij vriendenboekjes denken we toch al gauw aan jonge meiden, die van elkaar willen weten wat hun favoriete band is. Maar dat het concept heel wat diepere lagen kan hebben, zien we als we kennis maken met Dinah Kohnstamm (Amsterdam, 1869 – Auschwitz, 1942).

Deze diepgelovige, Joodse vrouw trad in 1938 toe tot de Gereformeerde Kerken in Hersteld Verband, wat haar helaas niet redde van deportatie naar een concentratiekamp. Ze werd zelf niet opgeroepen, maar toen haar zus en huisgenoten gedeporteerd werden, koos ze ervoor met hen mee te gaan.

Kohnstamm schilderde, tekende, etste en lithografeerde stillevens en figuurvoorstellingen en maakte daarnaast ook borduurwerk en bedrukte stoffen met linoleumsnedes. Ze bracht vaak en graag tijd door op de Veluwe, zo vierde ze er in 1939 nog haar zeventigste verjaardag in het zomerhuis van haar familie in Ermelo. De ideale plek dus, voor een expositie van haar werk.

Ze had als kunstenaar een voorkeur voor wat ze in de natuur om zich heen zag. De expositie toont, naast dit werk, haar ‘album amicorum’; een boek waarin familieleden en bevriende kunstenaars een tekening, schilderijtje, tekst of compositie achterlieten. Zo komen we bijvoorbeeld Jozef Israëls en zijn zoon Isaac tegen, net als August Allebé, Jan Veth, Henriëtte Ronner en Martin Monnickendam, die haar leraar was en van wie tegelijk ook een tentoonsteling te zien is.

Dinah Kohnstamm en haar album amicorum
Noord-Veluws Museum
t/m 14 april 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...

Graduation Shows Afstudeershows Afstudeertentoonstellingen Kunstacademies Tableau Magazine

Column Collect: een zomer vol talent

Deze zomer vindt de Biënnale van Venetië plaats, dé kans bij uitstek voor kunstliefhebbers, verzamelaars en professionals om de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunstwereld te ontdekken. De Biënnale is niet alleen artistiek inhoudelijk een

Lees verder »
Manifesta 15 Tableau Magazine

Manifesta: meer dan kunst

Kunst kan een ander verhaal vertellen. Het kan verbinden. Dat is de vaste overtuiging van Hedwig Fijen, oprichter en directeur van Manifesta. Manifesta werd opgericht in de jaren 90, toen na de val van de

Lees verder »
Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »