Dorotheums Internationale Herfstveiling 5-10 November in Wenen.

Door

Jacob van Ruisdael, Een rivierlandschap met een molen en een dorp in de achtergrond, gesigneerd met een monogram rechtsonder: JVR ligated, olieverf op doek, 60x70-cm ®Dorotheum

Een van de eyecatchers van de herfstveiling van Dorotheum is Jan Steens Christus in het Huis van Martha en Maria. Het is een opmerkelijke interpretatie van Vermeers bekende vroege werk met hetzelfde thema en lijkt te dateren rond 1655, toen beide schilders tegelijkertijd in Delft actief waren. In plaats van Steens gebruikelijke zedenkomedie krijgen we in dit werk een Christus in een Hollandse woonkamer te zien, in een scène vol grote spirituele sereniteit.
 

Dorotheum
Jan Steen, Christus in het huis van Martha en Maria ,ca. 1655, gesigneerd met initialen IS
rechtsonder op de verhoging, olieverf op doek, 106 x 89 cm ®Dorotheum 
Dorotheum
Jacob van Ruisdael, Een rivierlandschap met een molen en een dorp in de verte, ca. 1650,
gesigneerd met een monogram rechtsonder: JVR geligeerd, olieverf op doek, 60 x 70 cm.
®Dorotheum 

Nog een bijzonder lot is het schilderij Rivierlandschap met Windmolen waarin Jacob van Ruisdael zijn zo typische en levendige benadering van polderlandschappen combineert met de monumentaliteit van de molen op de voorgrond en een grote kerk naar het model van Sint Bavo. 
Tot slot is er een Vissersmeisje, recent aan één van de zoons van Frans Hals toegeschreven, met een karakter-afwerking door Frans Hals I zelf.

Dorotheum
Frans Hals II and Frans Hals,  Een vissersmeisje voor een marktplein, ca. 1629, 
gesigneerd met een monogram rechtsonder, FH geligeerd,
olieverf op paneel, 32 x 27.5 cm ®Dorotheum 

 
De veiling vindt plaats op 10 november 2020 om 16:00 uur in Wenen. Geïnteresseerden wordt geadviseerd om vooraf een plaats in de veilingzaal te reserveren, aangezien maar een beperkt aantal personen in de zaal aanwezig kan zijn. Mensen kunnen ook online meebieden tijdens de veiling. Ook hier wordt de mensen geadviseerd om zich tijdig te registreren via de website, zodat de toegang tot de online veiling makkelijk tot stand komt. 
 
Herfstveiling Oude Meesters
Palais Dorotheum in Wenen
10 november 2020
www.dorotheum.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees meer ...

Vincent van Gogh, Scène de rue à Montmartre

Veilingnieuws van romantiek tot NFT

Veilingnieuws voorjaar 2021. Waar vorig jaar vooral de souplesse opviel waarmee de veilinghuizen zich aanpassen aan de beperkingen van de pandemie door zich online open te stellen, speelt sinds dit voorjaar digitalisering een nog veel indringender rol dan verwacht.

Lees verder »