Double Act — Centraal Museum Utrecht

Door

Centraal Museum Tableau Magazine
Marina Abramović, Art Must Be Beautiful, Artist Must Be Beautiful, performance van een uur, 1975, Charlottenburg Art Festival, Kopenhagen.

Het is niet meteen duidelijk wat de monumentale video-installaties van de Amerikaanse familie Kramlich en de 17e-eeuwse schilderijen uit het Centraal Museum met elkaar te maken hebben. Toch blijkt het helemaal niet zo vreemd om hedendaagse grootheden als Bill Viola, Marina Abramović, Bruce Nauman en Steve McQueen te combineren met Utrechtse topstukken van Roeland Savery, Abraham Bloemaert, Jan van Scorel en Gerard van Honthorst. Immers: de emoties in al deze meesterwerken zijn als een spiegel van de ziel, zo betoogt het museum.

De Kramlich collectie is een van de belangrijkste en grootste collecties mediakunst ter wereld. Bestaand uit ruim 150 installatiewerken op het gebied van film, video en media, van midden jaren 60 tot nu, schetst deze collectie een uniek beeld van het belang van bewegende beeld en audiovisuele media in de kunst. De focus ligt op werk dat vragen oproept en reflecteert op de belangrijke ethische en sociale onderwerpen van onze tijd.

Het belooft veel spannende combinaties op te leveren met onder andere Roeland Savery, de eerste kunstenaar in de Nederlandse kunstgeschiedenis die bloemenstillevens schilderde, en Gerard van Honthorst, die in de 17e eeuw een artistieke pelgrimage naar Rome ondernam. Een reis van 3000 kilometer die hij met name ondernam om zich te laten inspireren door het werk van Caravaggio.

Double Act
Centraal Museum
t/m 15 januari 2023 

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »