Drie vragen aan…

Door

1. Wat is jouw rol bij Tableau Magazine? 
Gezegend met een tweeledige rol besteed ik relatief veel tijd aan Tableau. Je moet ten slotte op de hoogte blijven wat er speelt in de kunstwereld. Ten eerste ben ik als medewerker verantwoordelijk voor het schrijven van drie rubrieken. 

Tijdens de KunstLunch ga ik aan tafel met prominenten uit de wereld van kunst en cultuur. Zoals met Taco Dibbits, Cathelijne Broers, Jan Taminiau, Wim Pijbes, Rein Wolfs. Waarom aan tafel in een toprestaurant? Simpel, een goed gesprek ontstaat vaak sneller in een aangename omgeving waar de gedachten vrij kunnen zweven. Bij een welverzorgde lunch spreekt men vrijmoediger dan in het pluche van de directiekamer.
Dan is er de bedrijfscollectie. Nederland kent vele kunstcollecties in bezit van velerlei organisaties. Vaak ligt aan die collectie een mooi verhaal aan ten grondslag. Die verhalen schrijf ik op.
Als laatste de rubriek Jong Talent in de kunstwereld. Het wemelt ervan. Kiezen is lastig. Leidraad is sprankeling, moed & lef, ambitie, talent en natuurlijk jeugdigheid. Tot nu toe kwamen aan beeldhouwer Ivan Cremer, galeriehouder Jorg Grimm en veilingmeester Marlous Mostrous-Jens.
Naast het schrijven mag ik als lid van de Raad van Advies de Tableau Media Groep bijstaan met zowel mijn mening, als met ideeën die ons platform verder helpen in de kunstwereld. Een oceaan aan mooie plannen ligt te popelen om bevaren te worden en men beschuldigt mij ervan een reservoir te beheren met een eindeloze stroom aan stimulerende input.

2. Wat is je achtergrond? 

Als geboren en getogen Amsterdammer mocht ik al vroeg met school en ouders mee naar musea en andere plekken waar kunst te zien is. Mijn ouders verzamelden op bescheiden schaal en hun smaak kon mij al vroeg bekoren. Zelf ondernam ik na het gymnasium een petit Grand Tour: een jaar naar Rome om Italiaans te leren. En vooral om werkelijk alle musea, kerken en opgravingen uitvoerig te bestuderen. Terug in Nederland studeerde ik aan de UvA onder meer Neerlandistiek en koos voor een loopbaan als copywriter in de reclamewereld. Dat ben ik overigens nog steeds.
Daarnaast moest ik dringend voorzien in mijn groeiende kunstbehoefte. Door de oprichting van de Museum Club (MuClu) heb ik mijzelf inmiddels ontpopt tot een semiprofessioneel doorgeefluik van alles wat met kunst te maken heeft. Een dikke 400 excursies verder blijkt de formule immens populair. Dit heeft echter geleid tot een drastische ledenstop en een jaloersmakende tevredenheid bij mijn kunstlievende achterban die bestaat uit kijkers, kenners, kopers en klunzen. Allemaal even welkom om samen de weelde aan kunst te ontdekken die ons land te bieden heeft. Wetenswaardig: naast copywriter ben ik haute cuisine medewerker van LXRY Magazine en auteur van de kinderserie Piet Polies met illustraties van Rijk de Gooijer. Ook mag ik graag moderator zijn bij bijeenkomsten van De Maatschappij en symposia als het Corporate Foundations Forum, eveneens een initiatief van de Stichting Lenthe.

3. Wie of wat inspireert je op het gebied van kunst? 

De overvloed aan bronnen maakt het soms wel wat onoverzichtelijk. Maar, zoals Heer Bommel al zei: veel is lekker. En van het Stendhal-syndroom heb ik nog nooit last gehad. Maar wie of wat inspireert mij dan? Ten eerste de kunstenaars zelf. Dat is evident. Dan het enthousiasme van degenen die de kunstwerken brengen: curatoren, conservatoren, galeristen, verzamelaars, veilingmeesters, auteurs, journalisten, Instagrammers, wetenschappers, TV-programmamakers, kortom iedereen die bezig is met kunst vanuit gedrevenheid en de overtuiging dat kunst nodig is. 

Lees meer ...

Borealis, life in the woods

‘Een bos is meer dan een paar bomen bij elkaar’, weet Jelle Brandt Corstius nu. Met fotograaf Jeroen Toirkens reisde hij door de noordelijke bossen in de Boreale zone. Zij reisden naar Alaska, Schotland, Noorwegen

Lees verder »