Kunsthal KAdE – Een ander verhaal

Door:

Veel van de kunstenaars waren niet eerder in Nederland te zien en zijn wellicht totaal onbekend voor het Nederlandse publiek. Tijd voor een inhaalslag. KAdE praat ons bij met dit Tell me your story. De tentoonstelling biedt een uitvoerig overzicht en geeft daarmee wortels en context aan de aandacht die er nu is voor kunst uit de Afrikaanse diaspora.
 

David Driskell, Jazz Singer Lady of Leisure, 1974

Harlem, New York

Gastcurator Rob Perrée stelde de tentoonstelling samen op basis van vijf perioden, beginnend met de Harlem Renaissance van de jaren 1920, toen Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore maakten vanuit de wijk Harlem in New York. De generatie daarna, die tijdens of na de Harlem Renaissance werd geboren maakte de vertaling naar de beeldende kunst. Jacob Lawrence, Romare Bearden, Charles White en Betye Saar verbeeldden in hun werk het dagelijks leven van de zwarte Amerikaan. Een derde periode is vanaf de jaren 60. Ondanks de Civil Rights Act van 1964 bleef discriminatie een probleem. Ook in de kunst kwam het onderwerp terug, in werk met een activistische of ideologische ondertoon. 
 

Kerry James Marshall, Vignette, 2019

Black Renaissance

Black Renaissance toont de opleving van de zwarte cultuur in de jaren negentig. Afro-Amerikaanse kunst brak door op de Amerikaanse kunstmarkt, met kunstenaars als Kara Walker en Kerry James Marshall, die nu heel succesvol zijn. Vandaag de dag staat de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw volop in de schijnwerpers. In Amerika zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Kunstenaars als Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas en Devan Shimoyama krijgen veel aandacht. In Nederlandse musea is daar echter nog niet zoveel van te merken. Het uitvoerige overzicht van ‘Tell me your story’ is dan ook zeer welkom.

Tell me your story
t/m 17 mei in Kunsthal KAdE, Amersfoort
www.kunsthalkade.nl

de tentoonstelling is verlengd tot 30 augustus.
 

Jacob Lawrence, Wounded Man, 1968
Kara Walker,  An Army Train, 2005
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees meer...

Performance Old Fashioned Monali Meher, 2020 De Kerk Arnhem

YOUTUBE TREASURE: MONALI MEHER

Er ligt 700 kilo aardappelen op de vloer van De Kerk in Arnhem. Ze zijn allemaal beschilderd met zwarte verf. Er staan woorden op, negatieve woorden die ons leven en onze gedachten zo kunnen beheersen.

Lees meer »
Rive Roshan, Trichroic Tapestries in Musée des Arts Décoratifs in 2015 foto Alessandro Brossollet

No show: ook de designwereld staat on hold.

Veel uitstel en ook regelmatig afstel, dat typeerde het afgelopen halfjaar wat betreft presentaties, tentoonstellingen en beurzen in de designwereld. Een paar mooie tentoonstellingen werden verlengd maar voor veel culturele instellingen, kunstenaars en ontwerpers was

Lees meer »