Kunsthal KAdE – Een ander verhaal

Door

Veel van de kunstenaars waren niet eerder in Nederland te zien en zijn wellicht totaal onbekend voor het Nederlandse publiek. Tijd voor een inhaalslag. KAdE praat ons bij met dit Tell me your story. De tentoonstelling biedt een uitvoerig overzicht en geeft daarmee wortels en context aan de aandacht die er nu is voor kunst uit de Afrikaanse diaspora.
 

David Driskell, Jazz Singer Lady of Leisure, 1974

Harlem, New York

Gastcurator Rob Perrée stelde de tentoonstelling samen op basis van vijf perioden, beginnend met de Harlem Renaissance van de jaren 1920, toen Afrikaans-Amerikaanse schrijvers, muzikanten en theatermakers furore maakten vanuit de wijk Harlem in New York. De generatie daarna, die tijdens of na de Harlem Renaissance werd geboren maakte de vertaling naar de beeldende kunst. Jacob Lawrence, Romare Bearden, Charles White en Betye Saar verbeeldden in hun werk het dagelijks leven van de zwarte Amerikaan. Een derde periode is vanaf de jaren 60. Ondanks de Civil Rights Act van 1964 bleef discriminatie een probleem. Ook in de kunst kwam het onderwerp terug, in werk met een activistische of ideologische ondertoon. 
 

Kerry James Marshall, Vignette, 2019

Black Renaissance

Black Renaissance toont de opleving van de zwarte cultuur in de jaren negentig. Afro-Amerikaanse kunst brak door op de Amerikaanse kunstmarkt, met kunstenaars als Kara Walker en Kerry James Marshall, die nu heel succesvol zijn. Vandaag de dag staat de rijkdom van de zwarte cultuur opnieuw volop in de schijnwerpers. In Amerika zijn Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zichtbaarder dan ooit. Kunstenaars als Kehinde Wiley, Hank Willis Thomas en Devan Shimoyama krijgen veel aandacht. In Nederlandse musea is daar echter nog niet zoveel van te merken. Het uitvoerige overzicht van ‘Tell me your story’ is dan ook zeer welkom.

Tell me your story
t/m 17 mei in Kunsthal KAdE, Amersfoort
www.kunsthalkade.nl

de tentoonstelling is verlengd tot 30 augustus.
 

Jacob Lawrence, Wounded Man, 1968
Kara Walker,  An Army Train, 2005

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »
Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »