Het zomerse veilingseizoen ligt achter ons en de internationale veilinghuizen beschrijven het als succesrijk en met steeds hogere opbrengsten. Kunnen we daaruit opmaken dat de veilingmarkt booming is?
Het antwoord is ja. De markt voor de high end items is zeer sterk – hoewel er tegen de verwachting in ook belangrijke kavels onverkocht bleven. Het is druk op de kunstmarkt, er is op veilingen een toestroom van nieuwe, gefortuneerde en veelal jonge bieders die zich hijgerig storten op het kopen van werk van opgekomen kunstenaars die nu hot zijn. Niet zelden gaat het daarbij om kunstenaars wier werk nog maar kort tevoren in galeries werd aangeboden en inmiddels voor veel hogere prijzen op veilingen wordt verkocht. De commerciële waarde neemt in zo’n geval in korte tijd een vlucht terwijl het financiële rendement op lange termijn onvoorspelbaar is. Samen met de invloed van de inflatie en de oorlog in Oekraïne levert dat niet perse een goed beeld van de sterkte van de huidige veilingmarkt op.
DE VEILINGMARKT IN AZIË
Waar Hong Kong als financieel centrum van Azië in betekenis lijkt af te nemen heeft het er ook de schijn van dat het de positie als hoofdstad van de regionale kunstmarkt aan het verliezen is. Mede als gevolg van de daar nog immer voortdurende, vergaande beperkende regelgeving van de Zero Covid politiek, verliet een belangrijk deel van de kunstverzamelaars in de afgelopen maanden de stad. Tegelijkertijd was door de reisverboden het in persoon bezoeken van kijkdagen en veilingen in Hong Kong niet langer vanzelfsprekend. Hierdoor konden andere steden zoals Seoel, Singapore en Tokio als nieuwe centra voor de kunsthandel opkomen.
Desondanks is er volop optimisme en ondernemingszin. Christie’s kondigde plannen aan voor een nieuw, uitgebreid hoofdkantoor in Hong Kong en Phillips zal dit najaar zijn hoofdkwartier verhuizen naar het West Kowloon Cultural District, strategisch gelegen naast het onlangs geopende M+ museum en het splinternieuwe Hong Kong Palace Museum (HKPM), waar Chinese artefacts worden getoond. Het art shipping and logistics bedrijf Crozier verwierf het in de stad gevestigde bedrijf Integrated Fine Arts Solution en bouwt daarmee voort aan de expansie in Azië. Eerder smeedde het in Hong Kong al een samenwerkingsverband met Christie’s.
Niettemin melden de veilinghuizen vanuit de stad record opbrengsten, mede door veilen op afstand met behulp van multi-camera livestreams, 360 graden video’s en virtual tours voor individuele kavels. Deze digitale voorzieningen ontwikkelen zich snel en creëren een omgeving waarin online bieders zich steeds gemakkelijker bewegen. Daarbij bestaat een belangrijk deel van de kopers op veilingen uit millennials – bij Phillips is dat bijvoorbeeld al een derde – die zijn opgegroeid met internet. Hierdoor is het niet verbazend dat online veilen zo voorspoedig groeit.

RESULTATEN
Bij Bonhams New York werd op 9 september in de single lot auction (een aan één kavel gewijde veiling) het schilderij Solid Rock Congregation (1993) van Ernie Barnes (1938-2009) geveild. Met een opbrengst van $1.620.375 liet het weinig heel van de schatting van $500.000. Het werk toont de dynamiek en de passie van een kerkdienst op zondagochtend in het zuiden van de Verenigde Staten. Het schilderij was besteld door de Amerikaanse gospelzangeres Margaret Bell, die ook op het werk is afgebeeld. Zij was bevriend met de kunstenaar, een voormalige professionele footballspeler. De markt voor zijn werk – dat in het verleden via de pop cultuur veel werd gebruikt (platenhoezen, televisie en film) – is flink aangewakkerd toen begin dit jaar zijn schilderij The Maestro, werd verkocht voor $882.375.
Het principe van a single lot auction is voor Bonhams overigens relatief nieuw maar gezien het succes ligt het in de verwachting dat er meer zullen volgen. Van een ander kaliber was het kavel dat deze zomer bij het Venduehuis Den Haag in ‘European Interiors & Asian Arts’ op 28 juni – 12 juli 2022 onder de hamer kwam. Twee revolvers met gesloten slagmechanisme, achthoekige loop en notenhouten handvat met uitgesneden patroon. De cilinders die in de kamers zichtbaar zijn, maken deel uit van een zeldzaam onderdeel voor de regulering van het kruit ten behoeve van het schieten in gesloten ruimten. De revolvers zijn gesigneerd op de loop en met een serienummer op de zijkant en gemonogrammeerd aan de binnenkant van het mechanisme “AT” voor Auguste Francotte en met EG keurmerk voor Luik. Verkocht voor € 7.000,- hamerprijs (€ 9.100 inclusief opgeld).
JOHAN CRUIJFF
Eerder dit jaar, werd in New York bij Sotheby’s de eerste FC Barcelona NFT ‘In a way, immortal’, geïnspireerd op Johan Cruijff verkocht op de veilingmarkt voor $693.000. Met de NFT herdenkt de voetbalclub Cruijffs in de sporthistorie iconisch geworden doelpunt in de wedstrijd tegen Atlético de Madrid op 22 december 1973, El Gol Imposible. Het digitale kunstwerk beeldt Cruyff’s flying kick af als een gewichtloos gouden sculptuur. Naar verluidt werkten aan dit driedimensionale beeld veertig digital and visual kunstenaars en koste het tienduizend uur om het te maken.
Verder lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.