Een uniek kookboek van Keramiekmuseum Princessehof

Door

Keramiekmuseum Princessehof
Foto: Erik en Petra Hesmerg/Princessehof

Onlangs lanceerde Keramiekmuseum Princessehof een kookboek met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie.

Voor het boek zijn 45 topstukken geselecteerd uit de collectie van het Princessehof, afkomstig uit Azië, het Midden-Oosten en Europa. Het oudste is een Chinese schaal uit de 9e eeuw, het jongste een serie borden van het Dutch Design duo Scholten & Baijings uit 2016. Met oogstrelende foto’s en boeiende achtergrondverhalen worden al deze objecten voor het voetlicht gebracht. Voor deze museumstukken hebben koks als Yotam Ottolenghi, Claudia Roden, Vanja van der Leeden, Dick Soek en Cees Holtkamp passende recepten bedacht. Met hun kostelijke gerechten verbinden zij niet alleen de smaken van Oost en West met elkaar, maar brengen zij ook de muse- ale objecten uit deze culturen weer tot leven. Uniek is dat alle gerechten worden gepresenteerd op en in de kostbare, vaak eeuwenoude borden, schotels en kommen zelf. In het ruim 400 pagina’s tellende boek Kunst en Koken. Kookboek Keramiekmuseum Princessehof komen keramische en culinaire kunst voor het eerst letterlijk samen.

UNIEK

Eten en keramiek horen bij elkaar en een fraai gedekte tafel is van alle tijden en culturen. Ook nu nog halen we bij speciale gelegenheden ons mooiste servies uit de kast. Eenmaal opgenomen in museumcollecties verliezen deze objecten hun oorspronkelijke functie. In Kunst en Koken worden museale stukken voor het eerst weer gebruikt waar ze ooit voor bedoeld waren: het opdienen van aantrekkelijke gerechten.

RECEPTEN UIT DE HELE WERELD

Behalve uit Nederland hebben koks uit China, Japan, Korea, Thailand, Iran, Syrië, Turkije, Spanje, Portugal, Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland en Zweden een bijdrage aan het boek geleverd. Hun status varieert van sterrenchef tot aanstormend talent. Chef-kok en tevens kookboekenauteur Jean Beddington heeft de bereiding en styling van hun gerechten voor het boek op zich genomen en leverde zelf ook enkele recepten. Kunst en Koken biedt een diversiteit aan gerechten, van soepen en salades tot vlees, vis en vegan, van voorafjes tot taart, koekjes en desserts.

Object: Kom in de vorm van een gold, wave bowl, ontwerp Christopher Dresser, uitvoering Linthorpe Art Pottery, Middlesbrough, Engeland, 1880-1890, aardewerk. Gerecht: tempura van groenten en schaaldieren. Recept: Jean Beddington.

Object: Bencharong keramiek, China, 1780-1900, porselein, Gerecht: drie Thaise hapjes (Tod man pla, Moo Sarong, Miang Som). Recept: Suvannee Vangsiripaisal.

Object: Schotel met Arabisch schrift, China, Zhangzhou, 1600-1700, porselein. Gerecht: mie aceh kuah (noedels met Noordzeekrab, pittige Sumatraanse saus en atjar van sjalot). Recept: Vanja van der Leeden.

Object: Set muk zuke met dicht- regels en floraal decor, ontwerp Ogata Kenzan, Japan, 1800- 1900, aardewerk, Gerecht: Wagashi voor een theeceremonie (mochi, yokan, nerikiri). Recept: Jean Beddington.

Porselein en aardewerk: Collectie Keramiekmuseum Princessehof, bruikleen Ottema-Kingma Stichting. Foto: Erik en Petra Hesmerg.

Je koopt het boek op de website van Keramiekmuseum Princessehof

Meer lezen? Bestel een losse editie van Tableau of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Antoni Tàpies Tableau Magazine

Overgave: Antoni Tàpies in Bozar

Zeker de moeite waard voor een tripje naar België, en mocht dat lastig zijn: verdiep je dan vooral eens thuis in het werk van de Catalaanse Antoni Tàpies (1923-2012). Als autodidact dacht Tàpies tijdens het

Lees verder »