Evelyn Taocheng Wang wint ABN AMRO Kunstprijs

Door

Lees meer In Tableau Magazine!

De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs zegt vereerd te mogen zijn om de prijs uit te mogen reiken aan Evelyn Taocheng Wang (China, 1981). De Kunstenares studeerde in Nanjing, China en aan de Städelschule in Frankfurt, en was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. Ze woont en werkt nu in Rotterdam.

Eigenzinnig werk

Met de uitreiking koos de jury voor een kunstenares die met mysterieus en verleidelijk werk op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. De jury werd vooral gegrepen door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis. Ze combineert een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt.
 

Eveyling Taocheng Wang. Foto: Janiek Dam

Door verhalen te maken waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid vervaagt, verandert ze zichzelf in een fictief personage dat op allerlei manieren in haar werk figureert. Maar uiteindelijk waren Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten doorslaggevend; daarmee lokt zij volgens de jury de toeschouwer haar meerduidige wereld binnen. In haar tekeningen, die opvallen door een traditioneel Chinese compositie, verbeeldt ze ogenschijnlijk anekdotische scènes aan de hand van eigen ervaringen en andermans verhalen. Wie langer kijkt, ontdekt vaak duistere, dubbelzinnige en complexe situaties, die Wang regelmatig voorziet van sterk poëtisch commentaar. Daardoor ontstaan gelaagde beelden, die verleiden en verwarren en de toeschouwer confronteren met zijn eigen ongemak en verlangens.

ABN AMRO Kunstprijs
De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid van het werk zijn daarbij leidende criteria. Evelyn Taocheng Wang is een talentvolle kunstenaar, die overtuigde in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en het buitenland. Haar oeuvre is rijk en scherp en verbeeldt op een originele manier de dilemma’s van onze tijd.

De Jury
De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Silvia Zonneveld (financieel adviseur).

 

Lees meer ...

Street art in Dakar, Senegal foto Aida Grovestins

Street art in Senegal en Kenia

Street art is in veel Afrikaanse landen vanzelfsprekend. Kleine winkels zijn versierd met afbeeldingen van hun koopwaar. Scharen zijn kleermakers; hoofden met mooie kapsels zijn kappers; beelden van koeien en kommen melk zijn melkwinkels. Dit

Lees verder »
Nick Ervinck, LUINIRPS,2013-2014, LSL 3D-print, 26x19x17cm

Barometer van de kunstmarkt

Hoe verhouden belangrijke tentoonstellingen als de Biënnale van Venetië en de kunstmarkt zich tot elkaar? Op de Biënnale wordt niet verkocht, maar die heeft wel degelijk invloed op de markt.  Art Basel en de Biënnale Hét jaarlijkse hoogtepunt voor de hedendaagse

Lees verder »