Evelyn Taocheng Wang wint ABN AMRO Kunstprijs

Door

Lees meer in Tableau Magazine!

Met deze uitreiking kiest de jury voor een kunstenaar die met mysterieus en verleidelijk werk op unieke wijze refereert aan vragen over gender, machtsstructuren, identiteit en de mate waarin die identiteit cultureel wordt bepaald. Evelyn Taocheng Wang (China, 1981) studeerde in Nanjing, China en aan de Städelschule in Frankfurt, en was van 2012 tot 2014 resident artist bij De Ateliers in Amsterdam. Nu woont en werkt ze in Rotterdam.

Gegrepen door eigenzinnigheid

De jury zegt `gegrepen te zijn door de wijze waarop Wang het autobiografische op een associatieve manier verbindt met mythes, sprookjes, literatuur en (kunst)geschiedenis.` De kunstenares combineert een klassiek-traditionele Chinese stijl met een meer conceptuele benadering in tekeningen, video’s, performances en installaties. Haar persoonlijke geschiedenis, zoals haar kennismaking en ervaringen met de westerse cultuur is voor haar werk een belangrijk vertrekpunt. Door verhalen te maken waarin de grens tussen fictie en werkelijkheid vervaagt, verandert ze zichzelf in een fictief personage dat op allerlei manieren in haar werk figureert.
 

Evelyn Taocheng Wang. Foto: Janiek Dam

Voor de jury was Wangs virtuoze stijl en haar sterke gevoel voor het combineren van verschillende materialen en objecten doorslaggevend; daarmee lokt zij volgens de jury de toeschouwer haar meerduidige wereld binnen. In haar tekeningen, die opvallen door een traditioneel Chinese compositie, verbeeldt ze ogenschijnlijk anekdotische scènes aan de hand van eigen ervaringen en andermans verhalen. Wie langer kijkt, ontdekt vaak duistere, dubbelzinnige en complexe situaties, die Wang regelmatig voorziet van sterk poëtisch commentaar. Daardoor ontstaan gelaagde beelden, die verleiden en verwarren en de toeschouwer confronteren met zijn eigen ongemak en verlangens.
 

ABN AMRO Kunstprijs

De ABN AMRO Kunstprijs richt zich op het stimuleren van talent in Nederland. Kwaliteit en eigenheid van het werk zijn daarbij leidende criteria. Evelyn Taocheng Wang is een talentvolle kunstenaar, die overtuigde in belangrijke tentoonstellingen in Nederland en het buitenland. Haar oeuvre is rijk en scherp en verbeeldt op een originele manier de dilemma’s van onze tijd.
 

Jury Kunstprijs

De jury van de negende ABN AMRO Kunstprijs bestond uit Maria Barnas (dichter en beeldend kunstenaar), Danila Cahen (curator ABN AMRO-kunstcollectie), Stijn Huijts (artistiek directeur Bonnefantenmuseum, Maastricht), Xander Karskens (directeur De Ateliers, Amsterdam) en Silvia Zonneveld (financieel adviseur).

Lees meer ...

Borealis, life in the woods

‘Een bos is meer dan een paar bomen bij elkaar’, weet Jelle Brandt Corstius nu. Met fotograaf Jeroen Toirkens reisde hij door de noordelijke bossen in de Boreale zone. Zij reisden naar Alaska, Schotland, Noorwegen

Lees verder »

Jacko spot talent

De komende tijd gaat Jacko Brinkman voor Tableau Magazine op bezoek bij jonge kunstenaars. Hoe gaat het met hen, nu corona hun start in de kunstwereld belemmert?   Starten in de kunstwereld En weer wordt de lockdown verlengd. Tot minstens

Lees verder »