Galerie online: Galerie Mia Joosten

Door

Galerie Mia Joosten

Galerie Mia Joosten heeft geen eigen pand en dat is nu een zegen qua vaste lasten. Dirk den Hartog maakt twee- drie keer per jaar een expositie in  Projectruimte BMB in Amsterdam, maar als er geen expositie is zijn de kosten laag. De expositie van mei verschuift naar de zomer en gaat in juni open. Dat kan zeker doorgaan, in een galerie zijn immers zelden heel veel bezoekers tegelijk aanwezig. Alleen de opening komt te vervallen want dat is altijd een heel druk moment. Een bezoek aan de galerie is nu exclusiever en dat waarderen mensen wel. De aandacht is anders. Als er nieuw werk binnenkomt mailt hij soms gericht naar verzamelaars een preview. Normaliter doet hij dat alleen met ouder werk, nu ook met hedendaagse kunst. Die persoonlijke benadering vinden mensen prettig, maar toch is de verkoop stil. “Veel mensen zijn voorzichtig. Ze willen er langer over nadenken, ze wachten af. Of toezeggingen gaan toch niet door.”
Dat de kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds weer in ere is hersteld zal daarin zeker kunnen helpen. (https://www.mondriaanfonds.nl/2020/04/17/koop-kunst-met-de-kunstkoop-het-kan-weer/ ). Galerie Mia Joosten had deze tot nu toe niet, maar van collega’s weet Den Hartog dat de regeling een groot verschil maakt, zeker voor hedendaagse kunst.
 

Galerie Mia Joosten
 Eugène Brands (1913-2002), Groot rood, 1966, gouache, 54,5x57cm

 

Investeren

De rustige tijd in verkoop biedt wel weer andere kansen: er is meer tijd om zelf aan te kopen. Den Hartog brengt veel tijd online door, hij post iets meer op social media, maar besteedt vooral ook veel tijd aan het zoeken naar nieuwe werken. “Mijn laatste aanwinst zijn acht schilderijen van Eugène Brands uit een Amerikaanse collectie en ook de vorige twee werken van Ger Lataster en Jaap Wagemaker kwamen uit de Verenigde Staten. Er komen nu ook weer een paar veilingen aan met mooie dingen. De galerie heeft een goed jaar achter de rug dus er is ruimte om te investeren.”  
Galerie Mia Joosten heeft circa 100 werken op voorraad. Dat is geleidelijk opgebouwd in de afgelopen jaren; bij overname van de galerie begon hij met nul. Sommige werken zijn maar kort in huis, andere werken zijn twee jaar in collectie voor ze verkocht worden. Het accent ligt op lyrisch abstract werk, dat is ook zijn persoonlijke voorkeur. “Ger Lataster vooral, dat vindt ik ook mooier dan Karel AppeL De energie en kracht die daarin zit!”  Maar zijn smaak is divers, Den Hartog verzamelt ook zelf kunst en heeft o.a. een zeefdruk van Andy Warhol in de collectie, werk van Armando, Lucebert, foto’s van Sabine Weisz en bijvoorbeeld ook een tekening van de jonge kunstenaar Guy Vording. Leidend is zijn eigen enthousiasme, ook bij de verkoop. “Ik moet er zelf achter kunnen staan en ik vind dat je kunst moet kopen omdat je het mooi vindt. Zeker bij werken tot 5000 euro en bij minder bekende kunstenaars. Bij hogere bedragen is wat meer research en achtergrondinformatie wel vereist.” Zelf verzamelen heeft hij altijd gedaan als het financieel mogelijk was. Dat is al vroeg ontstaan omdat zijn oma ook kunst verzamelde. Zij was goed bevriend met Mia Joosten en zo is hij het vak ingerold. Aanvankelijk om de galerie te helpen bij een beurs, en van daaruit verder.
 

Galerie Mia Joosten
Petar Tuskan (1978), Unknown pleasure, 2020 olieverf op doek, 30x40cm

 

Jong en oud

In de exposities mixt hij oud en nieuw door elkaar. Zoals een paar jaar geleden werk van Eugène Brands met de jonge kunstenaar Petar Tuskan. Van Brands verkocht hij niets, van Tuskan drie grote schilderijen. Tuskan zocht ooit zelf contact met de galerie. “Dat is ook iets dat nu veel rustiger is dan anders overigens. Normaal krijgt ik twee of drie keer per week een mail van kunstenaars die bij de galerie willen, nu veel minder. De productie van werk gaat dan wel weer hard. Bijvoorbeeld Peter Tuskan heeft afgelopen tijd heel veel nieuw werk gemaakt, omdat hij toch niet veel anders kan doen dan in het atelier zijn, zo zegt hij zelf. Een aantal van die nieuwe werken komt binnenkort deze kant op.”

www.miajoosten.nl

de zomerexpositie is in Projectruimte BMB, Kerkstraat 129A te Amsterdam.
 

Galerie Mia Joosten
Pascale Ticheler (1967-2014), Zonder titel, 1999, 180x150cm

 

Galerie Mia Joosten
Armando (1929-2018), Der Baum, 29-11-1985, olieverf op doek, 155×220 cm

 

Galerie Mia Joosten
Petar Tuskan (1978), Unknown pleasure, 2020
olieverf op doek, 40×30 cm

 

Galerie Mia Joosten
Petar Tuskan in zijn atelier

 

Lees meer ...

Erwin Olaf - Im Wald, 2020

RON MANDOS & ERWIN OLAF

Kunstenaar en galerie, het is een bijzonder duet. Een samenwerking die te vergelijken is met een relatie, met wederzijds vertrouwen en eerlijk delen. In gesprek met twee grootheden in de Nederlandse kunstscene die elkaar recent hebben gevonden: galeriehouder Ron Mandos en fotograaf Erwin Olaf over inspiratie, zaken doen en keuzes maken.

Lees verder »

Borealis, life in the woods

‘Een bos is meer dan een paar bomen bij elkaar’, weet Jelle Brandt Corstius nu. Met fotograaf Jeroen Toirkens reisde hij door de noordelijke bossen in de Boreale zone. Zij reisden naar Alaska, Schotland, Noorwegen

Lees verder »