Als Catalijn Ramakers ’s ochtends wakker wordt is kunst het eerste wat ze ziet. Op haar slaapkamer hangt werk van Auke de Vries en Tomas Rajlich. Een leven zonder kunst kan ze zich niet voorstellen.
Wat dan precies het belang van kunst is, is moeilijk uit te leggen, omdat het ook heel individueel is. Het kan troost bieden, verwondering, een andere manier van kijken. “Het is uitermate boeiend hoe kunstenaars denken. Van hoe zij kijken leer ik anders kijken.” Sommige werken hebben wat meer uitleg nodig, of je ziet ze anders naarmate je meer kijkervaring hebt. Maar het werk begrijpen is geen doel op zich. “Ik wil het soms juist niet helemaal begrijpen. Dat het voor een deel ongrijpbaar blijft maakt een werk juist intrigerend.” Als voorbeeld noemt ze een foto van Ossip. “Het is een foto van een vrouw, uit de jaren 20, met allemaal witte stipjes erop, een parelketting van stipjes en oranje chemicaliën in de ogen. Ze huilt. Een melancholisch werk, ik kan er heel lang naar kijken.”

169x106cm, collectie C. Ramakers
For the love of art
In de galerie in Den Haag is nu de expositie For the love of art te zien, een groepstentoonstelling van kunstenaars van de galerie. Geplande solo tentoonstellingen gingen niet door. Twee beurzen die in de agenda stonden zijn afgelast. “Maar de kunstenaars die mee zouden gaan naar de beurs hadden er al wel hard voor gewerkt. Dat werk is nu in de expositie te zien. Meteen op 10 mei, de eerste dag dat het open was kwamen de hele dag mensen langs en zijn meteen enkele werken verkocht. De tweede week kwam een verzamelaar langs die ook een aantal werken kocht. Deels wijt Ramakers dat succes aan het lange bestaan van de galerie. Inmiddels 26 jaar.
“Als je wat langer bestaat lopen dingen toch gewoon door. De eerste twee-drie weken van de crisis was het even wat stiller. Ikzelf ook. De galerie was open maar ik stuurde geen extra mailings, er was al zoveel. Pas begin mei stuurde ik een extra mailing gekoppeld aan een online presentatie. Dat was een groot succes. Ik mis de dynamiek van de beurzen, het is altijd heel veel werk, maar de gezelligheid mis je wel.” Gelukkig is de galerie groot genoeg om bezoekers te ontvangen en in de tuin staat een grote tafel waar zes mensen op afstand kunnen zitten. Veel mensen komen toch binnen, merkt Ramakers. “Ze worden blij van het feit dat ze gewoon ergens heen kunnen. Zelf heb ik het geluk dat ik al die ateliers van de kunstenaars kan bezoeken. Ik kan me echt laven aan kunst en zie nog genoeg.”

Galeries als plek om kunst te zien
Een groot deel van de kunstenaars in de galerie is er al lange tijd. Het werk dat ze laat zien valt uiteen in twee thema’s: `Minimalisme, want daar hou ik zelf van; en werk met of naar de natuur, zoals bijvoorbeeld Sjoerd Buisman en Reinier Lagendijk. Werken met planten of die groei manipuleren, daar had ik als kind al veel mee, dat vind ik fijn om om me heen te hebben. Daarnaast is er nog een iets kleinere tak: surrealisme, wellicht als tegenhanger van het minimalisme”.
Ramakers groeide op met verzamelende ouders en grootouders, studeerde zelf marketing en communicatie maar ontdekte tijdens een stage bij Kunst en Bedrijf dat kunst echt was wat ze wilde.Op haar 22e begon ze gewoon. “Ik wilde het zo graag.. dan doe je het gewoon en dan lukt het. Ik had het geluk dat ik in een pand kwam waar al twee galeries waren, dus er was meteen publiek. Na een paar jaar verhuisde ik naar een eigen plek in dezelfde straat.”
In de eerste tien jaar van Galerie Ramakers, was de galerie als plek veel belangrijker dan nu. “Mensen deden nog een galerie rondje in de stad. Later verschoof dat naar beurzen: heel veel zien in weinig tijd. Nu zijn we genoodzaakt het anders te doen, misschien is het wel goed voor de galeries dat je daar weer naartoe gaat om kunst te zien.”

Persoonlijk contact
Het mooiste van het vak vindt ze om dichtbij het maakproces van kunst te zijn. “Omdat je ook de verzamelaars goed kent kun je meteen een goede plek voor een werk vinden.” Niet alleen met de kunstenaars zijn de contacten langlopend. Ook met de verzamelaars. “Persoonlijk contact is heel belangrijk. Daarom wil ik er ook zelf zijn en niet dingen uit handen geven. Het contact hangt echt met mij samen.” Ramakers vertegenwoordigd ongeveer 25 kunstenaars, het merendeel al lange tijd. De vaste kern is al vanaf het begin bij de galerie en omdat ze niet te groot wil worden komen er weinig bij. Af en toe zijn er wel nieuwe gezichten in een groepsexpositie. Thema exposities vindt ze mooi om te maken. “Om je dan een half jaar in een thema te verdiepen is echt te gek.” Nu is er For the love of art. Als troost en inspiratie in deze tijd. Met werk van Frank Halmans, Joncquil, Reinoud Oudshoorn, Reinier Lagendijk, Warffemius, Michel Hoogervorst. “Om even de waan van de dag te vergeten. En dat lukt, want mensen gaan blij de deur weer uit.”

bewerkte boeken, 23×22,5×8,5cm
Toussaintkade 51, Den Haag
For the Love of Art is te zien t/m 25 juli 2020
met o.a. Frank Halmans, Joncquil, Reinoud Oudshoorn, Reinier Lagendijk, Michel Hoogervorst
open op vrijdag/zaterdag 12-17 uur en zondag 13-17 uur
Kijk voor meer galerie portretten bij de rubriek: galerie online