Gezocht: werk van Hendrik Jan Wolter

Door

Hendrik Jan Wolter Museum Flehite Tableau Magazine
Hendrik Jan Wolter, Rotskust bij Cornish Cove, Cornwall, ca. 1921. Foto: Ruben de Heer.

Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van Hendrik Jan Wolter organiseren Museum Flehite en de stichting Vrienden van de schilder H.J. Wolter een expositie van zijn ‘waterwerken’, met als titel ‘Wolter en Water’. De expositie zal van oktober 2023 tot februari 2024 te zien zijn in Museum Flehite te Amersfoort. De curatoren Onno Maurer (directeur, Museum Flehite), Jop Ubbens (kunstadviseur) en Wolter Wefers Bettink (voorzitter stichting H.J. Wolter) zijn in dit kader op zoek naar werken van Hendrik Jan Wolter. Bezit u een werk van H.J. Wolter dat u in bruikleen wilt afstaan voor een tentoonstelling, stuur dan een e-mail aan o.maurer@museumflehite.nl met een afbeelding van het werk en uw telefoonnummer.

Wolter en water in Flehite

In 2018 verscheen de monografie van het geschilderd oeuvre van Hendrik Jan Wolter (1873-1952) in de digitale serie RKD Studies. Wie daar doorheen scrollt ziet hoe hij een geheel eigen stijl ontwikkelde met kenmerken van impressionisme, neo-impressionisme en luminisme. Uit de ruim 400 werken blijkt een levenslange fascinatie met het veranderende licht en de beweging van water in havens, rivieren en aan de kust. Terecht is Wolter de schilder van licht en kleur genoemd, waarvan Rotskust bij Cornish Cove een sprekend voorbeeld is. Vanaf 1910 reisde Wolter naar Engeland, waar hij de bedrijvigheid in en rond de Theems en de havens en kusten van Cornwall schilderde. Vaak eiste de weergave van het golvende, kabbelende of opspattende water de hoofdrol op. Wolter was een echte plein-air schilder en van hem zijn honderden paneeltjes bekend waarop hij ter plekke schilderde wat hij zag. Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte hij de Engelse paneeltjes als basis van grote atelierstukken. Ook vond hij in die tijd inspiratie in het uitzicht vanuit zijn atelier aan de Amsteldijk in Amsterdam. Daaruit ontstonden enkele tientallen gezichten op de Amstel, in verschillende jaargetijden en weersomstandigheden en met allerlei soorten licht. In latere jaren was Wolter vooral ook actief in Frankrijk (onder andere in Trébouil, Sanary en Nice) en Italië, waar hij onder meer de kanalen van Venetië, de Tiber in Rome en de haven van het vissersdorpje Camogli schilderde.

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Keramiekmuseum Princessehof

Een uniek kookboek van Keramiekmuseum Princessehof

Onlangs lanceerde Keramiekmuseum Princessehof een kookboek met bijzondere recepten die nationaal en internationaal bekende chef-koks, culinair schrijvers, bakkers en andere bevlogen foodies speciaal hebben bedacht bij serviesgoed uit de museumcollectie. Voor het boek zijn 45

Lees verder »