Haute Auctions: een nieuw online veilingplatform voor high-end-fotografie

Door

Ed van der Elsken, Cuba, 1967,®Haute Auctions
Ed van der Elsken, Cuba, 1967, printed in 2006, edition 3 of 12, 51 x 61,5 cm, C-Print, signed, dated and numbered on front. ®Haute Auctions

Het online veilingplatform Haute Auctions veilt niet alleen topwerken van bekende kunstfotografen, maar ook van onontdekt Nederlands talent. `We willen verzamelaars niet alleen internationale topkwaliteit bieden, maar ook de focus leggen op jong talent dichter bij huis. Wij vinden het belangrijk dat ook deze oeuvres erkenning krijgen op internationaal niveau. Dat is de reden waarom Haute Auctions bijvoorbeeld beperkte kopieën van uitverkochte limited editions veilt`, zegt Margritte Verwoerdt, curator en medeorganisator van Haute Auctions en voormalig specialist Post-War & Contemporary Art bij Bonhams. Kahmann wil met Haute Auctions de klassieke instituten als Sotheby`s, Christie`s en Philips complementeren en gaten opvullen op het gebied van fotografie veilingen. Om dit te bereiken stelde hij naast Margritte Verwoerdt ook Jop Ubbens, voormalig directeur Christie`s Nederland, aan als lid van de adviesraad. 
Haute Auctions organiseert twee keer per jaar een veiling, waarvan de eerste dinsdag 13 oktober 2020 plaatsvindt. De ruim 63 lots met een waarde tussen €500 en €100.000 kunnen vooraf worden bekeken in online viewingrooms. Prominente werken worden vergezeld door video`s waarin experts meer informatie en context geven over de kunstwerken, waardoor eventuele kopers een unieke en levendige indruk krijgen voordat de veiling begint. 
 

Haute Auctions
Roland Fischer, Portret van Andy Warhol, 1980, Edition of 3,125 x 185 cm
C-Print, framed in black wood, signed on recto. ®Haute Auctions

In deze eerste veiling van aanstaande dinsdag komen namen als William Klein, Bastiaan Woudt, Desiree Dolron, Jasper Krabbé en Paul Cupido en een bijzonder portret van Andy Warhol door Roland Fischer voorbij. Een bijzonder opvallend object is BUTT X-Ray , een röntgenfoto van een speelgoedautootje in het rectum van televisiepersoonlijkheid Ryan Dunn, gemaakt in de film Jackass: The Movie uit 2002. Dit object is in eerste instantie niet bedoeld als kunstwerk, maar is een onuitwisbaar stuk geschiedenis in de mediacultuur.
 

Haute Auctions
Jackass, Butt X-ray, 2002
unique Piece, 35 x 42 x 16 cm (X-Ray lightbox),
X-ray film with lightbox, certificate, framed.
®Haute Auctions

 

Haute Auctions
Ed van der Elksen, Cuba, 1967, printed in 2006, edition 3 of 12, 51 x 61,5 cm, C-Print,
signed, dated and numbered on front. ®Haute Auctions

Kijk voor meer informatie op www.hauteauctions.com
   

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees meer ...

Vincent van Gogh, Scène de rue à Montmartre

Veilingnieuws van romantiek tot NFT

Veilingnieuws voorjaar 2021. Waar vorig jaar vooral de souplesse opviel waarmee de veilinghuizen zich aanpassen aan de beperkingen van de pandemie door zich online open te stellen, speelt sinds dit voorjaar digitalisering een nog veel indringender rol dan verwacht.

Lees verder »