‘Home Stories’ in Design Museum Gent

Door

Home Stories detail © Design Museum Gent, photo Anthony De Meyere

Dat ons huis een belangrijk onderdeel is van onze dagelijkse routines en veel impact heeft op ons welzijn, is tijdens deze pandemie wel gebleken. Het Design Museum Gent toont interieur ideeën van de afgelopen 100 jaar met als vraag: hoe willen wij wonen? Twintig casestudies van zowel bekende als minder bekende werken geven een historisch overzicht van huiselijke ruimtes. Omdat de interieurs in een andere context onmogelijk zijn te reproduceren, toont ‘Home Stories’ afbeeldingen, schetsen, meubilair, maquettes en mood boards. De curator Jochen Eisenbrand beargumenteert dat wonen veelal in oppervlakkige media aan bod komt. Daar maakt deze verdiepende tentoonstelling verandering in. In ‘Home Stories’ vormt hedendaags design het vertrekpunt. In de periode 2000 – heden zien we onder andere een opleving van de deeleconomie waar het community project Granby Four Streets Community Housing in Liverpool (2013-2017) een voorbeeld van is. De bewoners redden een Victoriaans huis en transformeren de interieurs tot ze passen bij onze tijd. Tussen 1960 en 1980 zorgt IKEA voor een ander begrip van wonen. Het van generatie-op-generatie doorgeven van interieur maakt plaats voor wegwerpmeubels en snel verouderde artikelen. Parallel ontwerpt Verner Panton de Fantasy Landscape (1970), een universum waar felle kleuren, meubilair en textiel samenkomen. Een ander thema dat aan bod komt is de automatisering van het huishouden. Exemplarisch is het House of Future (1956) dat Peter en Alison Smitshon ontwierpen. De tentoonstelling eindigt met de jaren 1920 – 1930 waar Mies van der Rohe een radicale vernieuwing in de kamerindeling en structuur bracht. Kortom, wie in de woonhistorie duikt, leert ook de betekenis van hedendaags interieur duiden.

Design Museum Gent
‘Home Stories’ 
27 maart – 22 augustus 2021

Meer highlights lezen? Klik hier. Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van kunst en design meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »
Amsterdam Art Week Martina Halsema Tableau Magazine

Amsterdam Art Week

De 12e editie van Amsterdam Art Week staat voor de deur. Van 29 mei tot 2 juni 2024 staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst, met meer dan 300 kunstenaars die hun werk tonen op meer dan 70 locaties

Lees verder »