Tefaf Maastricht 2020: Van koninklijke juwelen tot Tribal Art

Door

Stand 243 – Juwelier Hancocks 

Wat TEFAF Maastricht uniek maakt ten opzichte van andere beurzen, is de expertise en de diversiteit van de deelnemers en de objecten en kunstwerken die worden aangeboden de beurs. TEFAF Antiques is met 98 exposanten de grootste sectie van de beurs en biedt met de diversiteit een schat aan unieke objecten en kunstwerken. Zo toont de Londense juwelier Hancocks een schitterende diamanten tiara, ooit eigendom van een van de meest flamboyante en controversiële personages van de Britse aristocratie, Henry Cyril Paget, de 5e Markies van Anglesey (1875 – 1905). De tiara, die is gemaakt rond 1890, is voorzien van een rij gegradueerde vintage Europese en antieke `mine cut`-geslepen diamanten van meer dan 100 karaat in totaal. Deze rij diamanten is afneembaar en te dragen als rivière ketting.
 

Tefaf Maastricht juwelen
De Anglesey Tiara,
circa1890,
een Victoriaanse tiara/ketting met een afneembare
rivière ketting van gegradueerde
antieke Europese en vintage `mine cut`- geslepen diamanten.
Afb. afkomstig van Hancocks (Stand 243)
 

Stand 404 – Galerie Gmurzynska

Het komt dikwijls voor dat kunstwerken onderdeel zijn van de openbare ruimte, zoals het werk van Theo van Doesburg (1883 -1931) dat op TEFAF Maastricht door Galerie Gmurzynska wordt getoond. Het gaat hier om het in de sectie TEFAF Modern Art gepresenteerde ontwerp voor het interieur van de historisch Café L`Aubette, op de Place Kléber in Straatsburg. Van Doesburg maakte dit kleurontwerp voor het plafond en drie muren van dit café. Dit was een onderdeel van de verbouwing van het gebouw tot een complex met restaurants, bars, cabaret en de ciné-danszaal. Van Doesburg, die de opdracht voor dit ontwerp in 1926 kreeg, werkte hiervoor samen met Jean Arp (1886 – 1966) en Sophie Taeuber-Arp (1889 – 1943) en creërende hier een van de meest iconische werken van De Stijl, dat bovendien nog altijd te zien is. 
 
Tefaf Maastricht Doesburg
Kleurontwerp voor het plafond
en drie muren van het Café L`Aubette
in Straatsburg,
Gouache op karton,
1926-1927,
door Theo van Doesburg
(1883 – 1931).
Afb. Galerie Gmurzynska 

Stand 623 – Lucas Ratton

TEFAF Tribal Art, gecombineerd met de sectie TEFAF Design, verwelkomt voor deze editie van TEFAF Maastricht zes exposanten. De Parijse dealer Lucas Ratton (Stand 623) toont een zeer expressief en prachtig gesneden 19e-eeuws Songye-beeld. Dit werk wordt gerekend tot de Kalebwe ya Ntambwe-stijl, een van de zeldzaamste stijlen uit de productie van de Songye; door het snijwerk heeft de figuur een belangrijke karakteristiek, namelijk een ziel.

 

Tefaf Maastricht Tribal Art
Lucas Ratton – 19e-eeuws Songye-beeld

Stand SC1 – Runjeet Singh

Runjeet Singh is erin geslaagd om een indrukwekkende verzameling Aziatische wapens en wapenrustingen bijeen te brengen, waaronder een 17e-eeuwse blauwgrijze, dolk met een in jade uitgevoerd paardenhoofd als handvat. Dit prachtige stuk is in India gemaakt op het hoogtepunt van het Mughal-rijk, onder het bewind van Shah Jahan (1592- 1666) – bekend van de bouw van de Taj Mahal. 
 

Runjeet Singh,
17e-eeuwse blauwgrijze,
dolk met een in jade
uitgevoerd paardenhoofd als handvat.

Babajide Olatunji (b.1989) en Niyi Olagunju (b.1981)

​Een opvallende showcase is Tribal Marks Series III #52 een houtskool- en pastel hyperrealistisch portret op papier van de Nigeriaanse kunstenaars Babajide Olatunji (geboren 1989) en Niyi Olagunju (geboren 1981). Zij verwerken beiden hedendaagse thema`s in hun werk, waarbij ze tevens inspiratie halen uit artistieke lijnen van de traditionele Afrikaanse kunst. 
 

Tribal Marks Series III #52, 2019,
houtskool en pastel, 106 × 152 cm

TEFAF Maastricht 2020 vindt plaats in het MECC van 7 – 15 maart 2020. Early Access is op 5 maart en Preview Day op 6 maart. Voor meer informatie: www.tefaf.com
Klik [link type=”article” id=”360″ target=”_blank” name=”hier”] als je meer wilt weten over de Tefaf Showcase!

 

Lees meer ...

Tefaf Hidde van Seggelen Tableau Magazine

Zin in TEFAF

Maart is eindelijk weer TEFAF-maand. Na een roerige periode waarin covid roet in het eten gooide, strijkt de kunstbeurs dit voorjaar weer neer in Maastricht (11 t/m 19 maart). Meer dan 260 kunsthandelaren uit de

Lees verder »