Ilja Repin, schilder van de Russische ziel

Door

Ilja Repin, Portret van Nadia Repin, 1881, olieverf op doek, coll. Radichtchev Museum, Saratov

Dankzij bruiklenen uit Moskou, Sint-Petersburg en Helsinki kunnen de tentoonstellingszalen in Petit Palais gevuld worden met honderd werken van de Russische kunstenaar Ilja Repin (1844- 1930). Repin is wellicht wat minder bekend in Nederland, maar in Rusland wordt hij beschouwd als een van de belangrijkste schilders in de 19e en 20e eeuw.

Repin schilderde zowel portretten als landschappen en historische of actuele stukken. Gedurende zijn leven verkeerde hij in kunstkringen met onder andere schrijver Leo Tolstoi, componist Modest Moessorgski en verzamelaar Pavel Tretjakov. Repin leefde in een tijd met talloze ontwikkelingen in de Sovjet-Unie, waaronder de Kaukasus-, Turkse en Krimoorlog, vier opeenvolgende Tsaren en de Russische Revolutie. Deze diepgaande historische en sociale veranderingen in zijn land, zijn weerspiegeld in zijn kunst. Na zijn opleiding aan de Imperial Academy of Arts in Sint-Petersburg sloot Ilja Repin zich aan bij de ‘De Trekkers’, een Russische kunstenaarsgroep die het alledaagse Russische leven vastlegde. Hij brak door met het werk Boottrekkers op de Wolga (1870-73) dat in het bezit kwam van de tweede zoon van de Tsaar, groothertog Vladimir Alexandrovich. Daarna volgden opdrachten voor enkele staatsportretten. Ook legde hij familie en vrienden vast, zoals in Portret van Juri Repin (1882) en Dragonfly (1884), een portret van zijn dochter. Repin was niet alleen een veelzijdig kunstenaar, maar ook hoogleraar en schrijver. Dat in combinatie met de turbulente tijd waarin hij leefde maakt een bezoek aan de tentoonstelling de moeite waard.

Petit Palais, Parijs
‘Ilya Répine (1844-1930). Painting the soul of Russia’
t/m 23 januari 2022
www.petitpalais.paris.fr

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine. Meer highlights lezen? Bestel dan hier de losse editie!

Lees meer ...

Pablo Picasso Cobra Museum Tableau Magazine

Dubbelop in het Cobra Museum

Vijftig jaar geleden overleed een van de beroemdste kunstenaars uit de 20e eeuw: Pablo Picasso. Daarnaast is het dit jaar de 75e verjaardag van de internationale Cobra-beweging. Beide wapenfeiten kan het Cobra Museum in Amstelveen

Lees verder »