Jacko spot talent: Janine van Oene

Door

Janine van Oene, Sensual Strokes nr 6, 2021, olieverf op doek, 50x50cm, ®courtesy Janine van Oene en Gerhard Hofland.

De komende tijd gaat Jacko Brinkman voor Tableau Magazine op bezoek bij jonge kunstenaars, hoe gaat het met hen?  In deze aflevering van Jacko spot talent gaat hij op bezoek bij schilder Janine van Oene.

Precies een jaar geleden trad het corona virus ons land binnen. Een jaar met nauwelijks tentoonstellingen, openingen of evenementen. De mogelijkheden om je als jonge kunstenaar aan de wereld te laten zien, waren veel beperkter dan die van eerdere generaties. De coronacrisis raakt bijna iedereen hard, zeker ook de jonge kunstenaars.  
Een grote donkere derde golf dreigt, maar er lijkt ook wat licht aan de horizon te komen. Winkels mogen vanaf 3 maart weer mensen ontvangen. Op afspraak weliswaar, maar voor een een galerie – ook een winkel – is ontvangen op afspraak juist een effectieve manier.  

Janine van Oene

De beperkingen van 2020 

Ik ging op bezoek bij Janine van Oene en vroeg haar hoe zij het corona jaar heeft beleefd en wat haar plannen zijn. Janine van Oene (1988) studeerde in 2014 af aan de HKU en werd daarna direct toegelaten tot De Ateliers. Haar werk werd aangekocht door belangrijke collecties en ze won de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst en de Jeanne Oostingprijs. Haar werk wordt gerepresenteerd door Gerhard Hofland Galerie in Amsterdam.  

Het jaar 2020 begon voor Janine met een spannende residency in Los Angeles, waar zij veel inspirerende mensen heeft ontmoet. Dit avontuur zou een vervolg krijgen met een vakantie in Mexico, maar toen ging de wereld op slot. Het toeval wilde dat zij in maart een nieuw atelier kreeg toegewezen op het WG-plein in Amsterdam Oud-West. Met haar vrienden heeft ze daar de eerste lockdown klussend doorgebracht. 


Ondertussen waren alle fysieke mogelijkheden om haar werk te tonen verdwenen. Dit betekent veel minder inkomen. De tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) is voor veel kunstenaars een vangnet gebleken. Het voorziet in een aanvullende uitkering voor levensonderhoud als hun inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. 

Janine van Oene, Sensual Strokes #3, 2021, olieverf op doek, 50×50 cm ®courtesy Janine van Oene
en Gerhard Hofland

In de prijzen 

Het jaar had voor Janine nog veel meer verrassingen in petto. In de zomer ontving ze de Jeanne Oosting Prijs. Deze wordt jaarlijks toegekend als waardering voor individuele artistieke kwaliteit binnen de figuratieve kunst. Uniek aan de prijs is dat de jury volledig uit collega-kunstenaars bestaat. De overzichtstentoonstelling was bij Collectie de Groen in Arnhem. In die periode was het nog mogelijk publiek te ontvangen, weliswaar in kleine aantallen, maar anno nu voelt dat als een walhalla.  

Janine won in 2017 ook al de Koninklijke Prijs voor Vrije Schilderkunst. Het winnen van dergelijke prestigieuze prijzen is heel belangrijk voor de carrière van een kunstenaar. Het is een kwaliteitsstempel dat je lang kunt meedragen. Verzamelaars en collecties volgen de winnaars op de voet en dit verhoogt de vraag naar het werk, de galerieprijs en dus ook het inkomen van de kunstenaar.  

Janine van Oene, Sensual Strokes #6, olieverf op doek, 50×50 cm ®courtesy Janine van Oene en
Gerhard Hofland

In het najaar werden mede hierdoor gelukkig weer een aantal schilderijen verkocht via een groepsshow in de galerie. Bij haar galeriehouder Gerhard Hofland ontstond het idee om een serie van tien kleinere schilderijen te maken. Bij een hogere verkoopprijs wordt het voor een deel van het publiek lastiger om groot werk te kunnen aanschaffen. En je wordt als kunstenaar opnieuw uitgedaagd als je op een formaat werkt dat je niet gewend bent. Het geeft je weer nieuwe inzichten. Het maken van deze nieuwe serie bleek zowel commercieel als artistiek een goed idee. Een mooi voorbeeld van hoe een galeriehouder en een kunstenaar idealiter samenwerken. 

Uiteindelijk kreeg het virus ook Janine te pakken. Gelukkig is zij daar goed van hersteld en kan zij terugkijken op een, in veel opzichten, positief jaar. Bijna een beetje beschaamd voegt ze toe dat dit zeker niet voor al haar collega kunstenaars geldt…. 

De komende maanden ga ik meer kunstenaars vragen hoe het met ze gaat. Heb jij vragen? Mail ze dan naar info@jackobrinkman.nl dan proberen wij ze te beantwoorden. 

Jacko Brinkman

Wil je op de hoogte blijven van Jacko spot talent? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Bob Scholte Meryl Streep Provenance Tableau Magazine

Column Kunstjacht: provenance

Als kunsthandelaar krijg je voortdurend verzoeken om objecten in consignatie te nemen, direct aan te kopen of te onderzoeken. Soms passen deze kunstwerken perfect in de huidige collectie, maar dat is toch zeldzaam. Een recent

Lees verder »
Graduation Shows Afstudeershows Afstudeertentoonstellingen Kunstacademies Tableau Magazine

Column Collect: een zomer vol talent

Deze zomer vindt de Biënnale van Venetië plaats, dé kans bij uitstek voor kunstliefhebbers, verzamelaars en professionals om de laatste ontwikkelingen binnen de hedendaagse kunstwereld te ontdekken. De Biënnale is niet alleen artistiek inhoudelijk een

Lees verder »