Jacko spot talent

Door

De komende tijd gaat Jacko Brinkman voor Tableau Magazine op bezoek bij jonge kunstenaars. Hoe gaat het met hen, nu corona hun start in de kunstwereld belemmert?  

Starten in de kunstwereld

En weer wordt de lockdown verlengd. Tot minstens 2 maart blijven musea, kunstpodia en galeries dicht. Nog minstens een maand geen tentoonstellingen, geen openingen en geen evenementen. Geen mogelijkheden om je als jonge kunstenaar aan de wereld te laten zien. De corona crisis raakt bijna iedereen hard, zeker ook de jonge kunstenaars.  

Ieder jaar zijn de afstudeerexposities een eerste kennismaking met de kunstwereld. Kunstliefhebbers, galeriehouders, de pers, verzamelaars en curatoren zijn nieuwsgierig naar het nieuwe talent dat zich daar presenteert. En daarna word je als startende 
kunstenaar hopelijk gevraagd voor je eerste groepsshow bij een kunstpodium in het land, volgt je eerste solo bij een galerie en ervaar je hoe het is om je werk te tonen op een kunstbeurs. Voor een nieuwe generatie kunstenaars zijn dit belangrijke momenten. Word je opgepikt? Gaat je carrière als kunstenaar van start? Het is een spannende tijd. Voor de huidige generatie valt dit allemaal weg. Er zijn nauwelijks mogelijkheden je werk te laten zien en een netwerk op te bouwen. 

Hoe is dat voor deze kunstenaars? Hoe voelen zij zich? Zijn ze eenzaam? Hebben ze steun aan elkaar? Doen galeriehouders voldoende voor ze? Zijn er nieuwe, online mogelijkheden die juist kansen bieden? Jacko Brinkman gaat het hen vragen. Heb jij vragen?
Mail ze dan naar info@jackobrinkman.nl dan proberen wij ze te beantwoorden. 

Janine van Oene tijdens de tentoonstelling bij Gerhard Hofland, 2019

Op bezoek bij Janine van Oene

Jacko Brinkman is kunstadviseur van bedrijfscollecties en privé-verzamelaars en organiseert pop- up galerie shows. Hij gaat voor Tableau Magazine op bezoek bij de sterren van morgen. Via korte films, interviews en foto’s krijg je een beeld van hoe het met hen gaat. Op 4 maart volgt het eerste verslag met een bezoek aan schilder Janine van Oene. 
Janine van Oene (1988) heeft na haar afstuderen in 2014 aan de HKU een flitsende start van haar carrière gekend. Zij werd direct toegelaten tot De Ateliers, haar werk werd aangekocht door belangrijke collecties, ze won de Koninklijke Prijs Vrije Schilderkunst in 2017 en ze wordt nu vertegenwoordigd door de vooraanstaande galerie van Gerhard Hofland waar ze eind 2019 een succesvolle solotentoonstelling had.
En toen kwam corona. Hoe heeft zij dat ervaren? Hoe gaat het met Janine en haar generatiegenoten? Jacko gaat het vragen. Tot 4 maart. 

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Anne van der Zwaag Design TextielLab Tableau Magazine

Textielmania: textiel is helemaal terug

Textieldesign is terug, of eigenlijk nooit weggeweest. Vast staat dat een hele generatie jonge ontwerpers en kunstenaars zich de afgelopen tijd weer op het medium heeft gestort. Op de verschillende afstudeerpresentaties werd de toepassing van

Lees verder »