James Ensor: uit de conventies

Door

James Ensor MuZee Mu.Zee Oostende Sara Madou Tableau Magazine
'Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930' in Mu.ZEE Oostende

James Ensor wordt niet voor niets gezien als zo’n beetje de belangrijkste vernieuwer op kunstgebied in België, en een boegbeeld van het symbolisme. Niet alleen maakte hij bijzonder gevarieerd werk, hij was ook bijzonder goed in de combinatie en weergave van kleuren en licht.

Ook intrigerend: de groteske figuren die hij schilderde, die ogen alsof ze in een circus, op een gemaskerd bal of in een film van Tim Burton niet zouden misstaan. James Ensor had een Britse achtergrond maar werd geboren in Oostende, waar ze hun bekende inwoner terecht volop eren. Zeker in 2024, wanneer het 75 jaar geleden is dat Ensor op 89-jarige leeftijd overleed. Vorig jaar heropende al het vernieuwde Ensorhuis, er is een Ensor-audiowandeling door de stad en MuZEE besteedt nu ook extra aandacht aan de kunstenaar. Samen vormen ze het stadsbrede evenement ‘ENSORstad 2024’, met als centraal punt de expositie rond Ensor en het stilleven in België in de periode 1830-1930.

James Ensor MuZee Mu.Zee Oostende Sara Madou Tableau Magazine
James Ensor, Masker en schaaldieren, 1891, collectie Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen

Stillevens maken een groot deel uit van het oeuvre van James Ensor, ongeveer een derde bestaat daaruit. Zijn werk breekt uit de conventies van het genre door de levendige manier van het aanbrengen van verf op het doek en de kleuren die hij inzette. Daarnaast wordt er werk getoond van traditionele schilders (Hubert Bellis, Marie de Bièvre) en modernisten (Marthe Donas, Louis Thévenet). In de Venetiaanse Gaanderijen is een tentoonstelling over de band die Ensor had met de stedelijke ontwikkeling, en in het Ensorhuis kun je onder andere terecht voor zijn zelfportretten.

Rose, Rose, Rose à mes yeux. James Ensor en het stilleven in België van 1830 tot 1930
Mu.ZEE
t/m 14 april 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »
Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »