Lees meer in Tableau magazine, met veel meer beeldmateriaal.
Het Joods Historisch Museum presenteert de hoofdtentoonstelling die de bezoeker een eerste kennismaking biedt met kabbala. Er worden eeuwenoude teksten in relatie met werken van moderne en hedendaagse kunstenaars gepresenteerd. Een ‘decompressieruimte’ geeft de bezoeker aan het begin van de tentoonstelling een moment van bezinning. Een overgang van de drukte van alle dag, naar de mysterieuze wereld van kabbala. Daarna zijn onder andere werken van Barnett Newman, R.B. Kitaj, Marc Chagall en Anselm Kiefner te zien, die allemaal geïnspireerd raakten door de kabbala.
Kabbala betekent ‘ontvangst’ en is sinds de middeleeuwen een verzamelnaam voor de mystieke traditie van het jodendom. Het gaat uit van een allesomvattende ‘oerkennis’ over God en de schepping die door ingewijden werd overgeleverd. Vandaag de dag spreekt kabbala niet alleen de joodse gemeenschap aan, maar ook een veel breder publiek. Het JCK wil met deze tentoonstelling een platvorm bieden waar mensen meer te weten kunnen komen over kabbala en haar mysteriën.
Naast de hoofdtentoonstelling in het Joods Historisch Museum is er een uitgebreid evenementenprogramma opgesteld, waaronder een lezing ‘Kaballa voor dummies’, het Kaballa festival en een filmprogramma in de Amsterdamse bioscoop Kriterion.
De tentoonstelling is samengesteld door Mirjam Knotter en gastconservator Alexander Gorlin in samenwerking met het Jüdisches Museum der Stadt Wien. Bij de tentoonstelling verschijnt de publicatie Kabbalah in het Nederlands en Engels.
Lees meer in Tableau magazine, met veel meer beeldmateriaal.