Kara Walker in De Pont

Door

Kara Walker, Barack Obama as Othello ‘The Moor’ With the Severed Head of Iago in a New and Revised Ending, 2019

Met de tentoonstelling ‘A Black Hole is Everything a Star Longs to Be’ geeft de Amerikaanse kunstenaar Kara Walker (1969) een inkijkje in haar privéarchief van de afgelopen 28 jaar. De selectie bestaat uit ruim 600 tekeningen, schetsen, knipsels en notities.

Sinds de jaren 90 staat Kara Walker bekend om haar panorama’s van geknipte silhouetten waarin ze de kijker confronteert met de pijnlijke waarheid van slavernij, ongelijkheid, racisme en misbruik. Daarnaast maakt de kunstenaar gebruik van andere media zoals in de 13 meter hoge installatie Fons Americanus (2019), destijds te zien in de turbinehall van Tate Modern in Londen.

Ook maakt Walker animaties, waarvan er sinds 2019 twee in het bezit zijn van De Pont Museum. Door actuele onderwerpen als Me Too, George Floyd, Barack Obama en Donald Trump te koppelen aan de geschiedenis van de trans-Atlantische slavenhandel en haar eigen identiteit, blijft Walkers werk hyperrelevant. Daarbij bevraagt ze wat het betekent om vrouw, zwarte vrouw en zwarte vrouwelijke kunstenaar te zijn. De tentoonstelling in De Pont heeft een dagboekachtig karakter, waarbij de bezoeker inzicht krijgt in de bronnen van waaruit Kara Walker put en de tekeningen die ze maakt voorafgaand aan de gestileerde silhouetten. Ook is er een reeks nieuwe werken op papier te zien, inclusief een serie levensgrote portretten van Barack Obama.

‘A Black Hole is Everything a Star Longs to Be’
De Pont,Tilburg
19 februari 2022 – 24 juli 2022 depont.nl

Meer highlights lezen? Bestel dan hier de losse editie! Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine.

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »