Kees Verwey: nog even te zien in het Dordrechts Museum

Door

Lees meer in Tableau Magazine!

Verwey groeide op in een artistiek milieu in Haarlem. Dichter Albert Verwey en architect H.P. Berlage waren zijn ooms. Hij begon al vroeg met schilderen en ging in de leer bij schilder H.F. Boot, die ervan overtuigd was dat de realistische weergave van de omgeving een van de meest typische kenmerken van Nederlandse schilderkunst was. Verwey ontwikkelde zich als een traditioneel realist met onder andere George Hendrik Breitner (1857-1923) als voorbeeld. Verwey zei hier zelf over: ‘Niemand kan geheel op eigen kracht leven. Er is een onmisbare band nodig met de grote geesten om ons heen. Om desalniettemin een eigen plaats te veroveren’.

In de tentoonstelling in het Dordrecht Museum ligt de nadruk dan ook op de ontwikkeling die Verwey doormaakte aan de hand van de schilders in binnen- en buitenland die hem inspireerden. Hoewel hij niet vaak of ver reisde volgde Verwey de internationale ontwikkelingen in de schilderkunst op de voet. Vooral na de Tweede Wereldoorlog brak voor Verwey een tijd van experimenteren aan. Gegrepen door de compleet nieuwe kunst van de Cobra-groep begon hij andere kwaststreken en fellere kleuren te gebruiken. Schilderijen van kleurrijke dieren kenmerken deze periode, abstract maar nog wel herkenbaar. Onder invloed van het kubisme slaat Verwey weer een andere weg in. Strakke lijnen, vlakken en geometrische vormen voeren dan de boventoon. Geïnspireerd door Pablo Picasso (1881- 1973) begint hij stillevens te schilderen met gitaren en mandolines. Verwey’s schilderijen worden zo letterlijk een eerbetoon aan een van zijn idolen.

 

Kees Verwey, Het sigaretje, 1947, olieverf op doek, 69x53cm, bruikleen
Groninger Museum (foto: Marten de Leeuw (Paalman))

 

Toch blijft de kunstenaar dicht bij zichzelf. Zijn werk wordt nooit volledig abstract, er blijft altijd wel iets herkenbaars in te zien. Bloemstillevens, atelierinterieurs en (zelf)portretten zijn Verwey’s belangrijkste onderwerpen. En portretten van vrouwen in kleurrijke kleding die van het doek afspat. Soms afgebeeld in krachtige olieverfschilderijen, dan weer in zachte intieme aquarellen met huiselijke taferelen, zoals zijn vrouw Jeanne lezend aan tafel of met de kat op schoot. De tentoonstelling Kees Verwey en zijn idolen toont bijna een eeuw lang leven in het teken van de schilderkunst, waarin Verwey een geheel eigen stijl ontwikkelde tussen traditie en vernieuwing.

Kees Verwey en zijn idolen. Breitner, Verster, Vuillard, Picasso, Appel e.a. t/m 5 januari 2020, Dordrechts Museum www.dordrechtsmuseum.nl

Lees meer ...

David LaChapelle

Maria Magdalena leeft

In de loop der eeuwen veranderde het imago van Maria Magdalena van een verzorgende liefhebbende vrouw in vele andere nuances. Tot de van vandaag levert dat bijzondere kunstwerken op! Te zien in de tentoonstelling Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent Utrecht.

Lees verder »