KEITH HARING IN SCHUNCK

Door

Foto’s MCA Denver : Keith Haring artwork copyright© Keith Haring Foundation

Een van de eerste graffiti en street-art kunstenaars die wereldberoemd werd was Keith Haring. SCHUNCK wijdt een iconische expositie aan de Amerikaanse kunstenaar met vroeg werk uit de periode tussen 1980 en 1984. Centraal staat de Grace House Mural (1984), een muurschildering die aanvankelijk is gemaakt voor een New Yorks katholiek jeugdcentrum.

Naast werk van Haring, is er werk te zien van tijdgenoten die ook bekend waren in de New Yorkse kunstscene. Haring liet zich inspireren door het stadsleven in New York, onder andere door ontmoetingen tijdens het nachtleven. Zijn voornaamste doel was om kunst toegankelijk te maken voor iedereen. Dit deed hij door kunstwerken in openbare ruimtes te plaatsen en door producten te bedrukken die hij in zijn eigen winkel The Pop Shop verkocht. Vlak voor zijn dood richtte de kunstenaar The Keith Haring Foundation op, waardoor zijn kunst tot op de dag van vandaag voortleeft. Daar was Haring zich tijdens zijn leven al bewust van: ‘All of the things that you make are kind of a quest for immortality. They don’t depend on breathing, so they’ll last longer than any of us will.’ Thema’s als racisme, homo-emancipatie, drugsmisbruik en aidsbestrijding bracht Haring op speelse wijze terug in zijn kunstwerken, die nu nog steeds relevant zijn.

Keith Haring, Grace House Mural, 9 maart t/m 25 september 2022, SCHUNCK, Heerlen https://www.schunck.nl/nl/keith-haring

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van kunst? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine. Meer highlights lezen? Bestel dan hier de losse editie!

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »