Het onderwerp ‘roofkunst’ blijft een actueel thema. Niet alleen de herkomst van een werk kan vragen oproepen, maar ook aan wie het toebehoort levert de nodige discussies op. Neem de kwestie rondom het Amsterdam Museum, dat kunstwerken uit de Krim in bruikleen kreeg voordat Rusland de regio veroverde. Naar wie moet die kunst teruggebracht worden: Rusland, of Oekraïne?
Veel musea, in binnen- en buitenland, doen onderzoek naar de herkomst van hun collecties. Dat gaat van kunst met een oorlogsverleden, geroofd van Joodse eigenaren in de Tweede Wereldoorlog bijvoorbeeld, tot koloniale roofkunst. De sleutel voor de toekomst van deze items ligt bij het in kaart brengen van hun geschiedenis.

Het Mauritshuis heeft een belangrijke link met dit onderwerp. In 1795 namen Franse troepen namelijk de schilderijen uit de collectie van Prins Willem V mee naar Parijs, waar ze tot 1815 zouden blijven. Tussen 1822 en 1875 was een verdieping van het Mauritshuis gereserveerd voor het Koninklijk Kabinet van Zeldzaamheden, waar verschillende objecten met een koloniale herkomst verbleven. Ook heeft het Mauritshuis schilderijen uit de NK-collectie: cultuurgoederen die werden geroofd van Joodse eigenaren in de jaren 40 en daarna naar Duitsland zijn overgebracht. Een deel van deze objecten keerde na de oorlog terug naar Nederland. In deze expositie worden de verhalen van tien objecten en hun herkomst samengebracht. Door middel van virtual reality kan de geschiedenis hiervan bekeken en ervaren worden.
Roofkunst – 10 verhalen
Mauritshuis
t/m 7 januari 2024
Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.