Kunst ontmoet natuur op Landgoed Anningahof

Door

Kevin van Braak, Olifant, 2015 (foto Kevin van Braak)

Beeldenpark Landgoed Anningahof opent haar poorten weer voor het publiek met verrassende sculpturen van Nederlandse beeldhouwers. Oprichter van het park is Hib Anninga, oud-adjunct-directeur van het hoofdkantoor van ABN. Zijn passie voor kunst en natuur brengt hij samen op het landgoed, dat zich aan de rand van Zwolle bevindt. Het park is omringd door wilde bloemen, vijvers, graslanden en bomen. Kortom, een prachtige locatie in combinatie met de getoonde kunstwerken. Voor de heropening in 2022 toont hij naast gevestigde ook veelbelovende jonge kunstenaars zoals Levi van Veluw en Maartje Korstanje.

Een van de grootste en daarmee in het oog springende sculpturen is het werk I already told you a dozen times (2015- 2018) door Gertjan Evenhuis. Het kunstwerk is maar liefst 3,5 meter hoog en bestaat uit 12.000 kilo graniet, geïmporteerd uit het Centraal Massief in Frankrijk. Evenhuis liet zich voor dit werk inspireren door een reliëf uit de eerste eeuw voor Christus waarop Mithradates de hand drukt met Herakles. Deze universele symbolische handeling, waarmee de koning een verbond sluit met de goden, is te zien in Turkije.

In Olifant (2015) beeldt Kevin van Braak een levensgrote olifant af met uitgesneden slagtanden. Met dit indringende werk refereert Van Braak naar het stropen van olifanten, die met uitsterven bedreigd worden. Het werk is volledig van hout gemaakt in samenwerking met Indonesische houtsnij- ders. De kunstenaar nodigt het publiek uit om de olifantshuid te bekijken en aan te raken. Zo maakt Van Braak gevoelighe- den als stroperij zichtbaar en tastbaar.
Ook te zien zijn werken van Bastienne Kramer. In haar serie IDOLS XL / XS (1999-2014) van monumentale en minuscule beelden becommentarieert Kramer afbeeldingen van vrouwen. Alle soorten afbeeldingen, variërend van plaatjes op hedendaagse aanstekers en souvenirs afkomstig uit de entertainmentindustrie tot 30.000 jaar oude in steen of
ivoor gekerfde beeldjes die in musea te bezichtigen zijn. De kunstenaar maakt vaak gebruik van seksistische en stereoty- perende beelden waarin ze machtsverhoudingen bevraagt. Andere kunst die doet verwonderen, is van Maartje Korstanje. Gefascineerd door het samenspel tussen leven en verval, creëert zij met schimmeldraden sculpturen die organisch verder groeien. In andere werken maakt de Korstanje gebruik van plantaardig karton, purschuim en kunststoffen. Deze fascinatie voor dieren en de natuur, sluit naadloos aan bij
de omgeving waar ze getoond worden. Liefhebbers van bijzondere planten en beeldende kunst zijn bij Anningahof van harte welkom.

Landgoed Anningahof
Zwolle BEELDEN 2022, 15 mei t/m 30 oktober
anningahof.nl

Meer highlights lezen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!

Lees meer ...

Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »
Amsterdam Art Week Martina Halsema Tableau Magazine

Amsterdam Art Week

De 12e editie van Amsterdam Art Week staat voor de deur. Van 29 mei tot 2 juni 2024 staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst, met meer dan 300 kunstenaars die hun werk tonen op meer dan 70 locaties

Lees verder »