Kunstenaar online: Dana Lixenberg

Door

Fotograaf Dana Lixenberg werkte twintig jaar aan het omvangrijke foto- en videoproject Imperial Courts. Courts is een wijk in Los Angeles waar in 1992 hevige rellen uitbraken na de dood van Rodney King als gevolg van gewelddadig handelen van de politie. Ook de KMPG heeft een deel van dit werk in collectie. 

Jacko Brinkman schrijft iedere week over één van de kunstenaars uit de KPMG collectie, n.a.v. de dood van George Floyd, deze week over Dana Lixenberg. 

 

Dana Lixenberg
Kunstenaar Dana Lixenberg

In de entree ruimte van het Nederlandse hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen staan verschillende hoogtepunten van de collectie. Je kunt er grote foto’s zien van Levi van Veluw, beelden van Johan Tahon en Matea Bakula en er hangen vier zwart wit foto’s. Het zijn twee grote en twee kleine foto’s, er staat een meisje op een kruispunt, je ziet een enorme boom, een verlaten verjaardagsfeestje en een vader met zijn dochter op zijn schoot. Op het eerste gezicht lijken het bijna willekeurige foto’s van het dagelijks leven. 

 

Dana Lixenberg, Birthday Party, 2009

De foto’s zijn onderdeel van een gigantisch project van de bekende Nederlandse fotograaf Dana Lixenberg (1964). Ruim twintig jaar (1995 – 2015) portretteerde Lixenberg de bewoners van Imperial Courts, een buurt met sociale woningbouw (public housing project) in Watts, Los Angeles. Hier, in deze omgeving, braken in 1992 hevige rellen uit nadat vier LAPD politieagenten door de rechters werden vrijgesproken van het brute geweld dat zij tegen de zwarte taxichauffeur Rodney King hadden gebruikt.
 

Politiegeweld

Juist deze week bleek eens te meer dat het politiegeweld tegen de zwarte bevolking een groot probleem blijft in de Verenigde Staten. “Een witte agent hield een zwarte arrestant (George Floyd) minutenlang op de grond door zijn knie in de nek van het slachtoffer te duwen. De man riep meerdere keren dat hij geen lucht kreeg. Omstanders riepen de agent op om van hem af te gaan, maar dat deed hij pas minuten later”. George Floyd is aan de gevolgen overleden. Een grote uitbraak van rellen zoals in 1992 zou ieder moment weer kunnen gebeuren. Mede door de grote werkloosheid en ongelijkheid is het nog steeds een tijdbom.
 
 

Dana Lixenberg Imperial Courts Chin
met zijn dochter Dee Dee, 1993

Dezelfde straten in Watts (L.A.) waren in die tijd het slagveld van het bloedige conflict tussen The Crips en The Bloods, twee beruchte bendes. In 1993 bereikte zij een wapenstilstand. 
Dit was ook het jaar dat Lixenberg contact zocht met Tony Bogard, de leider van The PJ Watts Crips Gang. Hij introduceerde haar in de buurt en langzaam maar zeker wist Lixenberg het vertrouwen te winnen van de bewoners van Imperial Courts. Zij hield contact met de gemeenschap en werkte daar tot in 2015. 
 

Imperial Courts

Op http://www.imperialcourtsproject.com/ vind je een web documentaire van Dana Lixenberg en Eefje Blankevoort over Imperial Courts, met bijdragen van verschillende bewoners. Het totale project bevat behalve de foto’s een 300 pagina’s dik boek en een video-installatie met drie grote schermen met een film van 69 minuten. De video is aangekocht door Het Stedelijk Museum Amsterdam en is daar binnenkort te zien. (vanaf 8 juni t/m 9 augustus).


 
 
Jacko Brinkman (1967) adviseert bedrijfscollecties en particulieren bij aankoop van hedendaagse kunst, is zakelijk leider van Kunstvereniging Diepenheim en organiseert pop up galerie tentoonstellingen. 
 
Meer artikelen uit de reeks kunstenaar online lezen? Klik hier!
 

 

Lees meer ...

Manifesta 15 Tableau Magazine

Manifesta: meer dan kunst

Kunst kan een ander verhaal vertellen. Het kan verbinden. Dat is de vaste overtuiging van Hedwig Fijen, oprichter en directeur van Manifesta. Manifesta werd opgericht in de jaren 90, toen na de val van de

Lees verder »
Kunstmarkt Jeannette ten Kate Tableau Magazine

Onzekerheid op de kunstmarkt

De politieke en sociale situatie in de wereld heeft ook zijn weerslag op de kunstmarkt. Wat de gevolgen daarvan zijn, is lang niet altijd vanzelfsprekend en ook niet eenduidig te verklaren. Maar dat we naar

Lees verder »