Kunstenaar online: Inez de Brauw

Door

 

Rijksakademie

De KPMG kunstcommissie scout op veel verschillende plekken naar de beste kunstenaars voor de collectie. De Open Studios van de Rijksakademie in Amsterdam is één van die plekken. In 2016 ontdekten zij daar het werk van Inez de Brauw en kochten een groot drieluik van 180 bij 405 cm.

Toegelaten worden tot de Rijksakademie is zeer speciaal voor een kunstenaar. Slechts een klein aantal (25 wereldwijd, de helft uit Nederland) van de honderden aanmeldingen wordt uiteindelijk geselecteerd voor een verblijf.
Op hun website staat: De Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam richt zich op het ontwikkelen van talent in de beeldende kunsten. Zij selecteert en faciliteert toptalent en biedt de geselecteerde kunstenaars een platform voor verdere ontwikkeling en verdieping van het werk. Ook presentatie van het werk en aansluiting op het internationale netwerk maken deel uit van het tweejarige residency-programma. Voor veel oud-residents heeft een verblijf aan de Rijksakademie geleid tot hun internationale doorbraak.

 

Inez de Brauw
Inez de Brauw, White Noise, 

Ik bel met Inez en vraag haar naar de betekenis om toegelaten te worden bij de Rijksakademie en het belang voor je carrière om aangekocht te worden door een bedrijfscollectie. Tijdens het gesprek bespreken we ook de gevolgen van de corona crisis op haar werk.

Inez benadrukt verschillende grote voordelen van haar tijd op De Rijks. Zo kon ze uitgebreid experimenteren met verschillende technieken en materialen, ze werd verbonden met een breed internationaal netwerk en omringd door experts uit allerlei vakgebieden. “Dit alles geeft een enorme versnelling in je ontwikkeling en bereik als kunstenaar.”

Ze kreeg ook toegang tot de internationale kunstwereld. Ieder jaar bezoeken meer dan 8000 kunstliefhebbers en sleutelfiguren als galeriehouders, verzamelaars en curatoren de Open Studios om het werk van de deelnemende kunstenaars te zien. Inez wijst erop dat, ook nu drie jaar later, De Rijksakademie voelt als een familie waarop je kan terugvallen.

 

Bedrijfscollectie

Een andere belangrijke ‘boost’ was de verwerving van haar werk in door een vooraanstaande bedrijfscollectie zoals die van KPMG. Dit betekent meer zichtbaarheid, een optimale presentatie van je werk naast andere gevestigde namen. Het is toch een kwaliteitskeurmerk voor je werk. Ook gebeurt het vaak dat een collectie je werk blijft volgen en later weer stukken verwerft. (In 2019 kocht KPMG een klein maar indrukwekkend werk van Inez, red.) En het helpt andere geïnteresseerden ervan te overtuigen om je werk aan te schaffen. Een aankoop door een collectie is belangrijk voor een kunstenaar, niet alleen in euro’s.

Tenslotte bespreken we de gevolgen van de corona crisis op haar werk. Net als voor de meeste van ons is het een moeilijke tijd. “Het is lastig om de inspiratie, de rust en de ruimte in je hoofd te vinden om op je werk te focussen.” Een kunstenaar heeft ruimte nodig om de subtiliteit en reflectie te vinden. Dat is lastig als buiten de wereld in brand staat. Op de korte termijn is Inez in de gelukkige positie om nog voldoende opdrachten te hebben. Ze is zich ervan bewust dat dit voor de meeste van haar collega kunstenaars niet geldt en iedereen in de kunstwereld is zeer onzeker over de toekomst. Deze crisis zal de kunsten hard raken. Net als gebeurde na 2008, misschien nog wel erger.
 

Inez de Brauw
Inez de Brauw, Black and white interior, series Ornament and crime 2016,
30×180, 250×180, 120x180cm, oil, acrylics and spray paint on canvas

Meer van Inez de Brauw haar werk zien? Bekijk dan haar website: www.inezdebrauw.nl

Andere kunstenaars zien uit Tableau Connect Online? Klik hier

Lees meer ...

Koen Delaere

Koen Delaere Aan een schilderij van Koen Delaere kun je niet voorbij. Het is zo aanwezig dat het je aandacht opeist en je bijna dwingt tot een dialoog, over de verhouding tussen jou het werk

Lees verder »

Tableau Podium: Joyce Overheul

Kunstenaar Joyce Overheul over haar werk. Over activisme in de kunst en het belang van handwerktechnieken. Haar werk is najaar/winter 2021/22 te zien in een solotentoonstelling in Museum De Fundatie.

Lees verder »