Kunstenaar online: Vincent Uilenbroek

Door

De tijd dat we grote drukke evenementen konden bezoeken lijkt jaren geleden. Afgelopen februari bezocht ik met de KPMG kunstcommissie Art Rotterdam, de belangrijkste kunstbeurs voor hedendaagse kunst in Nederland. Meer dan 80 (inter)nationale galeries presenteren honderden kunstenaars in de Van Nellefabriek. Meer dan 10.000 kunstliefhebbers komen er, het is vol, 1,5 meter afstand is ondenkbaar. Hoe zal een kunstbeurs er in de nabije toekomst uit gaan zien?  
 
Dit jaar kocht ik bij Galerie Dudokdegroot twee schilderijen voor KPMG en drie werken op papier voor een privé collectie van Vincent Uilenbroek. Ik vroeg hem naar de bijzondere, zeer eigen techniek die hij gebruikt voor zijn abstracte werk en hoe hij als kunstenaar de corona crisis ervaart. 
 

Vincent Uilenbroek
Ghost Image After Glow #12

 

Vorm en restvorm 

“In essentie gaat mijn werk over het werkproces van een kunstwerk en het residu dat daarbij wordt achtergelaten. De hiërarchie van vorm en residu is omgedraaid. Dat wat normaal als irrelevant wordt beschouwd, zoals sporen van schilderkunstige handelingen, wordt belangrijk gemaakt en vormt daarmee een nieuwe abstracte beeldtaal. De sporen van verf op de studio muur bijvoorbeeld. Een wit-negatieve ruimte blijft achter wanneer een canvas wordt verwijderd. Maar ook ‘geestbeelden’ inkt restanten die achterblijven in het zeefdrukraam na het drukken” aldus Vincent.
In zijn Ghost Image After Glow-serie combineert Uilenbroek deze twee elementen. Het werk herbergt het idee van verleden, heden en toekomst. Misschien een begin, misschien een einde. Door te kijken naar het werk betreed je een mentale ruimte. Het is gevuld en leeg tegelijkertijd.  
 

Vincent Uilenbroek
Flux #8

Net als voor velen van ons heeft de corona crisis een grote impact op het werk en het leven van kunstenaars. Ik vroeg Vincent hoe hij hiermee omgaat. “Tijdens deze Corona-crisis moet de wereld reageren op wat er gebeurt. Ook de kunstwereld is op zoek hoe om te gaan met deze situatie. Ongetwijfeld zullen er dingen veranderen, maar ik hoop dat kunstenaars, galeries, musea, kunstliefhebbers en kopers de krachten zullen bundelen om de kunstwereld in leven te houden. Online shows verkoop is een manier om je publiek te bereiken. Niettemin heeft niet elk kunstwerk dezelfde uitstraling en impact op een laptop scherm als in het echt.” 
 
Uiteindelijk vertelt een kunstwerk als je er recht tegenover staat je zo veel meer. Dit geldt zeker voor het subtiele abstracte werk van Vincent Uilenbroek.  
 

Vincent Uilenbroek
Flux #6

 

Zeefdruk 

Hij vertelt verder: “Naast kunstenaar ben ik eigenaar van Studio Onvervalst en probeer ik mensen online te bereiken. Het is een platform waarin ik kunst toegankelijk maak voor een groter publiek door te werken met bekende namen middels de zeefdruk techniek. Laatst heb ik met Joost Swarte een werk gemaakt dat hij had ontworpen voor een radiomarathon van een lokaal radiostation. Het ging om een uitzending rondom corona. Het geld van de verkoop van de zeefdrukken wordt gedoneerd aan het Rode Kruis.” 
 
Laten we samen deze crises te boven komen. De kunst kan ons daarbij helpen door ons te inspireren en met nieuwe inzichten naar de wereld te kijken. 

 

Een korte studio-impressie betreft de werkwijze van Vincent Uilenbroek.

 
Eind 2020 is er een solo tentoonstelling gepland van Vincent’s werk bij Galerie Dudokdegroot in Amsterdam. 
 
Meer informatie:
http://www.vincentuilenbroek.nl 

Meer kunstenaars online lezen? Klik hier
 

 
 

Lees meer ...

h3h biennale h3h biënnale Tableau Magazine

De h3h biënnale: kunst in de heilige driehoek

Een drie-eenheid smeden tussen kunstwerk, plek en het thema geloof. Dat is de ‘h3h biënnale’ in Oosterhout. Dit voorjaar vindt de derde editie plaats in ‘De Heilige Driehoek’, die bestaat uit drie kloosters met hun tuinen. Twee curatoren brengen hier werk van 27 kunstenaars samen.

Lees verder »