Laatste kans – Caravaggio in Utrecht

Door

In de zeventiende eeuw is Rome het centrum van de artistieke wereld. Overal vandaan trekken kunstenaars naar de eeuwige stad om zich te laten inspireren door grote meesters als Michaelangelo Meresi da Caravaggio. Al tijdens zijn leven verspreid Caravaggio’s faam zich over Europa. In zijn Schilder-boeck uit 1604 schrijft Karel van Mander: “Daer is oock eenen Michael Agnolo, die te Room wonderlijcke dinghen doet. (…) Desen Michael Agnolo dan heeft alree met zijn wercken groot gheruchteere en naem gecreghen.” Het is Van Mander die jonge kunstenaars oproept om naar Rome te gaan om daar het werk van Caravaggio te kopiëren.  
 
De tentoonstelling vertelt het verhaal van drie kunstenaars: Gerard van HonthorstDirck van Baburen en Hendrick ter Brugghen. Zij vertrekken naar Rome om het werk van Caravaggio van dichtbij te bewonderen. In de tentoonstelling is goed te zien hoe de drie schilders op hun eigen manier geïnspireerd raken door Caravaggio en hoe zij het begin markeren van een nieuwe stroming: het caravaggismeKenmekend voor het werk van Caravaggio en zijn navolgers zijn de realistische figuren, gevoel voor drama en een sterk contrast tussen licht en donker. Het zijn spectaculaire schilderijen die steeds een cruciaal moment in een verhaal weergeven. Zoals een graflegging, of de ongelovige Thomas die met zijn vinger een wond in de zij van Christus aanraakt.  
 
De werken op de tentoonstelling zijn ingedeeld op onderwerp, waarbij steeds werk van verschillende kunstenaars uit heel Europa te zien is. Daardoor is goed te vergelijken hoe zij elk op hun eigen manier dit thema in beeld brengen. De audiotour, ingesproken door Arthur Japin, brengt de schilderijen tot leven en biedt naar behoefte verdieping bij speciaal geselecteerde schilderijen.  
 
De overzichtstentoonstelling geeft een goed beeld van de invloed van Caravaggio op zijn tijdgenoten. Een must-see voor liefhebbers van oude meesters, met bruiklenen van over de hele wereld 
Nog te bezoeken tot zondag 24 maart 2019 in Centraal Museum Utrecht. 
Tickets worden per tijdsslot verkocht.   
www.centraalmuseum.nl 
 
Plan uw bezoek van tevoren en bestel uw tickets hier. 

Lees meer ...

David LaChapelle

Maria Magdalena leeft

In de loop der eeuwen veranderde het imago van Maria Magdalena van een verzorgende liefhebbende vrouw in vele andere nuances. Tot de van vandaag levert dat bijzondere kunstwerken op! Te zien in de tentoonstelling Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent Utrecht.

Lees verder »