Monochroom: Wouter Dam in Kunstmuseum Den Haag

Door

Wouter Dam Kunstmuseum Den Haag Tableau Magazine
Wouter Dam, Vorm, 2000, particuliere collectie. Foto: Erik & Petra Hesmerg.

Wouter Dam (1957) is keramist van beroep, en een bijzondere bovendien. Hij werkt impulsief, zonder vooropgezet plan, en zijn objecten zien eruit als architectonische hoogstandjes: sculpturaal en opvallend in vorm, kwetsbaar qua afwerking.

Dam begint achter een regulier pottenbakkerswiel, waar allerlei cilindervormige en vaas-achtige figuren worden gemaakt. Daarna snijdt en knipt hij deze los en door elkaar, om er monochrome linten van klei van te maken. Elk werkstuk wordt uitvoerig geschuurd, waardoor het een glad oppervlak krijgt met een zachte uitstraling. Elk stuk is uniek. Bekijk het vanuit een ander gezichtspunt, en je ziet iets heel anders.

In eerste instantie lijkt zijn stijl minimalistisch, maar de ronde vormen, scherpe hoeken en het gladde oppervlak van de keramische vormen zorgen voor een intrigerend spel tussen licht en schaduw. Heel logisch dus, dat de sculpturen van Wouter Dam hun plek vonden en vinden in menig museum én woonhuis. The Los Angeles Times noemde de werken ‘heerlijk nutteloze vormen’ met een ‘radicaal andere notie van schoonheid’. Je kunt er van alles in zien en de inspiratiebronnen komen dan ook overal vandaan: van het menselijk lichaam tot golven in de zee, of planten en bloemen.

Wouter Dam Kunstmuseum Den Haag Tableau Magazine
Wouter Dam, Vorm, 2023. Foto: Erik & Petra Hesmerg.

Elk stuk is uniek. Bekijk het vanuit een ander gezichtspunt en je ziet weer iets heel anders

Na een carrière die al ruim veertig jaar duurt, vond Kunstmuseum Den Haag het hoog tijd voor een oeuvre tentoonstelling. En dat is het zeker, want het werk van Wouter Dam was eerder onder andere te zien in Musée des Arts Décoratifs in Parijs en het Londense Victoria and Albert Museum.

Wouter Dam
Kunstmuseum Den Haag
t/m 24 september 2023

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »