Rein Wolfs nieuwe directeur Stedelijk Museum

Door

Wolfs (Hoorn, 1960) bouwde een indrukwekkende carrière op, met name in het Duitse taalgebied. Sinds 2013 is hij directeur van de Bundeskunsthalle in Bonn, een instituut dat hij na een moeilijke periode tot een groot succes wist te maken. Eerder was hij artistiek directeur van Kunsthalle Fridericianum in Kassel, hoofd presentaties in Museum Boijmans Van Beuningen en directeur van het Migros Museum für Gegenwartskunst in Zürich. In 2003 stelde hij de Nederlandse inzending samen voor de Biënnale van Venetië.
 
Rein Wolfs over zijn aanstelling: “Ik ben opgegroeid met het Stedelijk Museum en ik zie ernaar uit om dit museum met zijn revolutionaire geschiedenis en fantastische collectie te leiden en verder te profileren. Het is een uitgesproken publiek museum dat nog diverser, menselijker en internationaler kan worden en dat kritisch deel uitmaakt van het maatschappelijke debat. Het Stedelijk is van iedereen, het is van de kunstenaars, van de bezoekers, van de potentiële bezoekers en van iedereen die het museum een warm hart toedraagt. Het is van heel Amsterdam, van Nederland en van de wereld. In een stad als Amsterdam woedt momenteel een belangrijke discussie: van wie is de stad? In het museum moeten we telkens weer de vraag stellen van wie het museum is. Met tentoonstellingen, debatten en andere activiteiten gaan we geëngageerd op zoek naar antwoorden op deze en op andere brandende vragen.”
 
Rein Wolfs treedt op 1 december 2019 in dienst bij het Stedelijk Museum Amsterdam en zal tot die tijd zijn contractuele verplichtingen in Bonn blijven vervullen. De komende maanden zal hij al betrokken worden bij beleidsbeslissingen en benoemingen in belangrijke vacatures. Nevenfuncties zal hij per 1 december beëindigd hebben, met uitzondering van zijn jurylidmaatschap bij de Zwitserse inzendingen voor de Biënnale van Venetië in 2021 en 2023.
 
De benoeming van Rein Wolfs tot directeur is tot stand gekomen na positief advies van de ondernemingsraad van het museum en na het horen van het college van B&W van de gemeente Amsterdam.

Lees meer in Tableau magazine, met veel meer beeldmateriaal.
 

Lees meer ...

Street art in Dakar, Senegal foto Aida Grovestins

Street art in Senegal en Kenia

Street art is in veel Afrikaanse landen vanzelfsprekend. Kleine winkels zijn versierd met afbeeldingen van hun koopwaar. Scharen zijn kleermakers; hoofden met mooie kapsels zijn kappers; beelden van koeien en kommen melk zijn melkwinkels. Dit

Lees verder »
Nick Ervinck, LUINIRPS,2013-2014, LSL 3D-print, 26x19x17cm

Barometer van de kunstmarkt

Hoe verhouden belangrijke tentoonstellingen als de Biënnale van Venetië en de kunstmarkt zich tot elkaar? Op de Biënnale wordt niet verkocht, maar die heeft wel degelijk invloed op de markt.  Art Basel en de Biënnale Hét jaarlijkse hoogtepunt voor de hedendaagse

Lees verder »