Niki de Saint Phalles ode aan de vrouw

Door

Door bruiklenen uit gerenommeerde internationale collecties als die van de Niki Charitable Art Foundation (NCAF) en het Musée d’Art Moderne et d’Art Contemporain in Nice is de artistieke ontwikkeling van Niki de Saint Phalle vanaf de jaren vijftig te volgen. Wereldberoemd zijn vooral de Nana’s van de Franse beeldhouwer. Nana is Niki de Saint Phalles persoonlijke versie van Eva, van Venus, van alle vrouwen ter wereld van vroeger en nu. De beeldhouwer heeft met haar Nana een iconisch vrouwbeeld geschapen. Zelfbewust en onafhankelijk dragen haar sculpturen een actuele boodschap uit. Het eeuwige debat over de verhouding tussen man en vrouw, gelijke behandeling en honorering alsmede de recente, wereldwijde aandacht voor de #MeToo beweging, bevestigen dat keer op keer.

Met zijn 25-jarig bestaan pakt Museum Beelden aan Zee uit met een tentoonstellingsonderwerp dat een directe link legt met de collectie en de ligging van het museum. De bontgekleurde badpakken die in de zomermaanden de badplaats bevolken, keren dit najaar in de vorm van Niki’s Nana’s terug in de tentoonstellingsruimtes van Beelden aan Zee.

Museum Beelden aan Zee, Niki de Saint Phalle. Ode aan de vrouw van 5 oktober 2019 tot en met 1 maart 2020. Bij Uitgeverij Waanders & de Kunst verschijnt de catalogus Niki de Saint Phalle aan Zee. www.beeldenaanzee.nl

Lees meer ...

David LaChapelle

Maria Magdalena leeft

In de loop der eeuwen veranderde het imago van Maria Magdalena van een verzorgende liefhebbende vrouw in vele andere nuances. Tot de van vandaag levert dat bijzondere kunstwerken op! Te zien in de tentoonstelling Maria Magdalena in Museum Catharijneconvent Utrecht.

Lees verder »