Nu in Singer Laren: ‘De ontdekking van het heden’

Door

Constantin Brancusi, Portrait d'une femme, ca. 1918, collectie JK Art Foundation

Singer Laren verrast het publiek opnieuw met een tot nu vrijwel onbekende particuliere kunstverzameling in de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’. Eerder was het de beurt aan collecties als De Heus-Zomer en de Van Vlissingen Art Foundation. Nu schittert de collectie van de JK Art Foundation in de net gerenoveerde museumzalen.

De tentoonstelling met de titel ‘De ontdekking van het heden’ toont topwerken uit de moderne en hedendaagse kunst en omvat een honderdtal werken waarin vrijwel alle grote Europese kunststromingen uit de twintigste en eenentwintigste eeuw vertegenwoordigd zijn. Een museaal geheel van werken en kunstenaars met klinkende namen als Pablo Picasso, Constantin Brancusi, Jean Arp, Piet Mondriaan, Joan Miro, Pablo Picasso, Giorgio Morandi, Robert Delaunay en René Daniëls. De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Het Noordbrabants Museum en zal aansluitend vanuit een andere invalshoek te zien zijn in ’s-Hertogenbosch. 

Zaalfoto van de tentoonstelling ‘De ontdekking van het heden’

DE ONTDEKKING VAN HET HEDEN

De 20ste eeuw is een tijd van stroomversnellingen. De ontwikkelingen op technologisch, politiek en wetenschappelijk gebied volgen elkaar snel op en de groeiende industrialisering en de verstedelijking is niet te stoppen. En de kunst was er getuige van. ‘De ontdekking van het heden’ vertelt over de ontwikkelingen die rond 1900 zijn ingezet en nog steeds onze wereld kleuren. Het was een tijd van groots dromen, een tijd waarin kunstenaars protesteerden tegen de gevestigde orde. Er werd volop gezocht naar nieuwe vormen; zo toont de tentoonstelling een kijkdoos van Joseph Cornell en een werk van plaatstaal van Armando. De tentoonstelling is thematisch van opzet, de chronologie is losgelaten; heden en het verleden lopen door elkaar heen.

De titel ‘De ontdekking van het heden’ werd bedacht door kunstredacteur Edo Dijksterhuis die het inleidend essay bij de tentoonstelling schreef. ‘In het modernisme is het heden ontstaan’ zo verklaart hij.

‘De ontdekking van het heden’ is t/m 28 november te zien in Singer Laren. 
www.singerlaren.nl

Wil je op dekhoogte blijven van interessante tentoonstellingen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of abonneer op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Hans Op de Beeck Kunsthal KAdE Tableau Magazine

Hans Op de Beeck in Kunsthal KAdE

Soms heb je van die plekken waar je met liefde een nacht opgesloten zou worden, om er ongegeneerd in rond te struinen. Amersfoort heeft zo’n locatie, met het CollectieCentrum Nederland. Maar liefst 31.500m2 telt dit

Lees verder »