Onweerstaanbaar: Donatello in het Victoria and Albert Museum

Door

Donatello Victoria and Albert Museum Londen Tableau Magazine
Donatello, Spiritello met tamboerijn, 1492, courtesy of Skulpturensammlung und Museum für Byzantinische Kunst der Staatlichen Museen zu Berlin. Foto: Antje Voigt

De meningen in de kunstwereld zijn veelal verdeeld. Wie is de de grootste, de meest getalenteerde – men is het er zelden over eens. Want wie zou nu bijvoorbeeld de beste beeldhouwer ooit zijn? Bernini, Michelangelo, of toch Rodin? Ook een goede kandidaat: Donatello (1386-1466), die voluit de onweerstaanbare naam had van Donato di Niccolò di Betto Bardi.

In de Renaissance werd zijn talent al bijzonder gewaardeerd, onder andere vanwege zijn veelzijdigheid. Geen enkel werk leek op een ander. Mede doordat hij allerlei verschillende materialen gebruikte: hij begon met marmer en werkte daarna vooral in brons, maar draaide zijn hand ook niet om voor allerlei soorten steen, klei, hout of wax. Wat hij ook koos; Donatello was een meester in het uitdrukken van emoties. Een mooi voorbeeld is het houten beeld van Maria Magdalena, dat zich in het Museo dell’opera del Duomo in Florence bevindt; de stad waar hij geboren werd én stierf. Of wat dacht je van de bronzen David, zijn beroemdste werk. Het bevindt zich in het Bargello museum – ook in Florence – en is baanbrekend in de wereld van sculptuur. Donatello maakte het in opdracht van Cosimo de’Medici, voor op de binnenplaats van zijn paleis.

In Londen kun je nu naar een mooie overzichtstentoonstelling van Donatello, waar verschillende werken van deze legende zijn samengebracht. De christelijke figuren die hij neerzette in reliëf, maar ook tekeningen, schilderijen en natuurlijk allerlei beelden, zoals de levendige kleine Spiritello met zijn tamboerijn.

Donatello – Sculpting the Renaissance
Victoria and Albert Museum
Tot 11 juni 2023

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Antoni Tàpies Tableau Magazine

Overgave: Antoni Tàpies in Bozar

Zeker de moeite waard voor een tripje naar België, en mocht dat lastig zijn: verdiep je dan vooral eens thuis in het werk van de Catalaanse Antoni Tàpies (1923-2012). Als autodidact dacht Tàpies tijdens het

Lees verder »