Ordinary People: Rob Hornstra in Fotomuseum Den Haag

Door

Rob Hornstra Fotomuseum Den Haag Sara Madou Tableau Magazine
Rob Hornstra, Sotsji, 2009 | Rob Hornstra, Angarsk, 2008

Hij is al zo’n twintig jaar bezig, dus het is een mooi moment voor een overzichtstentoonstelling van fotograaf Rob Hornstra. Het Fotomuseum Den Haag brengt daarbij een nieuwe kijk op het werk van Hornstra, die met name bekend is vanwege zijn documentaire fotografie.

Denk bijvoorbeeld aan The Sochi Project: An Atlas and Tourism in the Caucasus (2014), Man Next Door (2017) of The Europeans (2020-2030). In zijn werk wil Rob Hornstra een beeld schetsen van mensen in een bepaalde periode van hun bestaan. Soms resulteert dat in landschappen en stillevens, maar we zien vooral portretten. Deze doen denken aan de klassiekers in de humanistische fotografie, zoals Henri Cartier-Bresson, Ed van der Elsken en Dorothea Lange. Ook August Sander is een belangrijke invloed; deze Duitse fotograaf inspireerde hem tot het samenstellen van eigen categorieën
voor zijn fotografie.

Hornstra kiest voor slow journalism: kalm maar doeltreffend onthullen wat er gebeurt

Zelf kiest Hornstra regelmatig voor de term slow journalism om zijn werk te omschrijven: kalm maar doeltreffend onthullen wat er gebeurt (en waarom). Na in het begin van zijn carrière gefocust te hebben op de Russische maatschappij, die verschoof van een groeiende economie naar een gesloten samenleving, moest hij daar uiteindelijk mee stoppen omdat het hem onmogelijk werd gemaakt om in Rusland te werken. Sinds 2019 werkt hij aan een Europees tijdsdocument, dat tot 2030 zal duren. Twee verschillende werelden zou je zeggen, zeker nu, maar zijn fotografie laat zien dat wij mensen onderling helemaal niet zoveel van elkaar verschillen als we vaak denken.

Om het feest nog net even wat groter te maken verschijnt er naast de tentoonstelling een publicatie, Ordinary People, met bijdragen van Willemijn van der Zwaan (conservator), Lynn Berger (schrijver/journalist) en Merel Bem (kunsthistoricus/journalist).

Ordinary People
Fotomuseum Den Haag
17 maart 2024

Meer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees meer ...

Tian Teng Tableau Magazine

Tian Teng: ongezien

Het alledaagse in het zonnetje gezet wordt anders. Tian Teng maakt het alledaagse bijzonder. Beelden courtesy Tian Teng en Heden GalerieMeer lezen? Neem een abonnement of koop een losse editie in de winkel.

Lees verder »