Nam June Paik (1932-2006) groeide op in Korea en Japen en verhuisde na zijn studie in Tokyo naar West-Duitsland waar hij muziekgeschiedenis studeerde en Karlheinz Stockhausen en Nicolas Cage ontmoette. Ook werkte hij samen met George Maciunas, Joseph Beuys en Wolf Vostell en werd onderdeel van de Fluxus beweging. In 1964 verhuisde hij naar New York.

Videokunst
In zijn werk kwamen muziek, video en performance samen. Paik wordt gezien als de godfather van de videokunst en veel van zijn werken hebben een profetische visie op waar het met de media heen zou gaan. Hij bouwde grote installaties met tientallen tv`s waarin de veelheid van beelden centraal staat. Het ademloos staren naar een beeldscherm heeft een intussen een hoge vlucht genomen, iets waar Paik al in zijn vroege werken commentaar op gaf. Bijvoorbeeld in het iconische werk TV Buddha (1974, collectie Stedelijk Museum), waarbij een Boedhabeeld uit de 18e eeuw tegenover een tv zit waarop hetzelfde beeld te zien is. Het Stedelijk heeft zelf al een lange geschiedenis met de kunstenaar, in 1977 had Paik er een grote solo tentoonstelling.

The Future is Now
The Future is Now toont het hele oeuvre van Paik, inclusief twee grote werken: TV Garden uit 1974-77, een zaalvullende installatie waarin natuur en technologie samenkomen in een opstelling met tv’s en planten, en Sistine Chapel uit 1993, een hedendaagse kapel in de vorm van een monumentale stellage met geluid en 34 projectoren die voor een duizelingwekkende kakofonie van beeld en geluid zorgen in de erezaal. De overdrijving en extremen die Paik in zijn verkenning van de nieuwe media opzocht, zijn intussen werkelijkheid geworden. Paik ontving voor Sistine Chapel in 1993 de prestigieuze Gouden Leeuw tijdens de Biënnale van Venetië. De tentoonstelling besteedt daarnaast aandacht aan samenwerkingen die Paik aanging met andere kunstenaars, zoals componist John Cage, choreograaf Merce Cunningham, celliste Charlotte Moorman en kunstenaar Joseph Beuys.
The Future is Now 14 maart t/m 23 augustus 2020
Stedelijk Museum – Amsterdam
www.stedelijk.nl
Let op! Het Stedelijk Museum is t/m 31 maart gesloten ivm corono-maatregelen.
Een impressie van de expositie in Londen is hier te zien: