Pieter Laurens Mol: uit het duister — Stedelijk Museum Breda

Door

Pieter Laurens Mol Stedelijk Museum Breda Tableau Magazine
Pieter Laurens Mol, The Black Sun Sets, ongedateerd

Pieter Laurens Mol bouwde vanaf de jaren 60 een omvangrijk oeuvre op, waarvan een deel in de tentoonstelling Nachtvlucht te zien is. De titel refereert aan hoe de kunstenaar de kleur zwart en de uiteenlopende betekenissen van duisternis uitdiept. Mol vindt inspiratie in de astronomie, alchemie, natuurwetenschappen, mythologie, vaderlandse geschiedenis en oude kunst. Daarbij maakt hij gebruik van verschillende media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwen, tekeningen en installaties. Het Stedelijk Museum Breda toont een overzicht van de in de stad geboren kunstenaar en daarnaast stelt ook de Grote Kerk een aantal werken tentoon. Aanvullend presenteren vier jonge kunstenaars die zijn geïnspireerd door het omvangrijke oeuvre van Pieter Laurens Mol hun werk in de publieke ruimte van Breda.

Nachtvlucht is ingedeeld in zes thematische delen die de bezoeker meenemen langs zowel de destructie als de schoonheid van het duister. Zo komt in het werk The Black Sun Sets (eind jaren 80) een agressieve kant van het duister naar voren. Mol schildert hier een zonsondergang met explosieve ingrediënten als salpeter en zwavel. En in de tekening Studie voor Zwarte Gaten (2020) worden de ‘o’s van woorden als ‘confusión’ en ‘pesimismo’ uitgesneden, waardoor ze als een zwart gat in de diepte verdwijnen.

Pieter Laurens Mol, De Anonieme Getuigenis, 1976-1985

Niet alleen de destructieve kracht van het duister, maar ook de wedergeboorte ervan staat in de tentoonstelling centraal. Bijvoorbeeld in het werk The Total Amount (2004), een installatie van bakjes pure pigmenten, met op de achtergrond een foto van de kunstenaar die bungelt aan een kraanwerker. Met dit tekenende werk onderzoekt Mol hoe de mens onderdeel is van een groter geheel. Op speelse, poëtisch en gelaagde wijze neemt de kunstenaar de bezoeker mee langs zijn universum. En daarbuiten.

Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht 
Stedelijk Museum Breda
t/m 13 november 2022

Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.

Lees meer ...

Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »
Amsterdam Art Week Martina Halsema Tableau Magazine

Amsterdam Art Week

De 12e editie van Amsterdam Art Week staat voor de deur. Van 29 mei tot 2 juni 2024 staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst, met meer dan 300 kunstenaars die hun werk tonen op meer dan 70 locaties

Lees verder »