Pieter Laurens Mol bouwde vanaf de jaren 60 een omvangrijk oeuvre op, waarvan een deel in de tentoonstelling Nachtvlucht te zien is. De titel refereert aan hoe de kunstenaar de kleur zwart en de uiteenlopende betekenissen van duisternis uitdiept. Mol vindt inspiratie in de astronomie, alchemie, natuurwetenschappen, mythologie, vaderlandse geschiedenis en oude kunst. Daarbij maakt hij gebruik van verschillende media zoals fotografie, schilderkunst, beeldhouwen, tekeningen en installaties. Het Stedelijk Museum Breda toont een overzicht van de in de stad geboren kunstenaar en daarnaast stelt ook de Grote Kerk een aantal werken tentoon. Aanvullend presenteren vier jonge kunstenaars die zijn geïnspireerd door het omvangrijke oeuvre van Pieter Laurens Mol hun werk in de publieke ruimte van Breda.
Nachtvlucht is ingedeeld in zes thematische delen die de bezoeker meenemen langs zowel de destructie als de schoonheid van het duister. Zo komt in het werk The Black Sun Sets (eind jaren 80) een agressieve kant van het duister naar voren. Mol schildert hier een zonsondergang met explosieve ingrediënten als salpeter en zwavel. En in de tekening Studie voor Zwarte Gaten (2020) worden de ‘o’s van woorden als ‘confusión’ en ‘pesimismo’ uitgesneden, waardoor ze als een zwart gat in de diepte verdwijnen.

Niet alleen de destructieve kracht van het duister, maar ook de wedergeboorte ervan staat in de tentoonstelling centraal. Bijvoorbeeld in het werk The Total Amount (2004), een installatie van bakjes pure pigmenten, met op de achtergrond een foto van de kunstenaar die bungelt aan een kraanwerker. Met dit tekenende werk onderzoekt Mol hoe de mens onderdeel is van een groter geheel. Op speelse, poëtisch en gelaagde wijze neemt de kunstenaar de bezoeker mee langs zijn universum. En daarbuiten.
Pieter Laurens Mol – Nachtvlucht
Stedelijk Museum Breda
t/m 13 november 2022
Meer lezen? Bestel een losse editie of haal hem in de winkel.