Portetten op de PAN

Door

Pan Amsterdam Tableau Magazine
Links: Ilse Oelbers, The Lighthouse keeper, 2023, Collectie Harms Rolde | Rechts: Adriaen Hanneman (1603 – 1671), Onbekende Nederlandse officier, 1656, The Weiss Gallery

Het portret blijft een bijzonder genre. Soms zet het iemand op een podium en soms hebben de karakteristieke trekken van de mens meer de nadruk. PAN Amsterdam 2023 laat verschillende varianten zien. In Tableau worden alvast vijf interessante voorbeelden uitgelicht.

Collectie Harms Rolde 

De bronzen en houten sculpturen van lse Oelbers (1964) zijn vaak niet in een oogopslag te vangen. De toeschouwer moet een pas op de plaats maken, er eens omheen lopen om het onderwerp volledig in zich op de nemen. Pas dan komt het beeld volledig tot zijn recht. En dat is het kenmerk van een meesterlijke sculptuur. The Lighthouse keeper is een groot monumentaal beeld van 1.85 meter, gemaakt uit brons. De man kijkt verwonderend, misschien zelfs verstild. Dit werk zal te zien zijn tijdens PAN 2023.

The Weiss Gallery

Dit karaktervolle portret door Adriaen Hanneman toont een onbekende officier in een Nederlands harnas. Het werd geschilderd in 1656, hetzelfde jaar als Hannemans beroemde zelfportret in het Rijksmuseum, Amsterdam. In vrijwel onberispelijke staat is het een zeldzaam voorbeeld van de door de kunstenaar gesigneerde werken uit die periode, en is geschilderd met de zelfverzekerde penseelvoering waarvoor Hanneman zo gewild was. De schitterende krullen en de verzamelde kraag van de geportretteerde verraden een man van mode en actie. Zijn pantser, zorgvuldig weergegeven met sterke accenten over de borstplaat, is typerend voor Hannemans Van Dyckiaanse stijl.

Ontdek de andere drie kunstwerken in de nieuwste PAN Amsterdam-editie van Tableau. Bestel een los nummer of haal hem in de winkel.

PAN Amsterdam
19 – 26 november 2023

Lees meer ...

Lee Ufan Rijksmuseum Tableau Magazine

Lee Ufan: Relatum

Relatum heet de serie werken die Lee Ufan deze zomer exposeert in de tuinen van het Rijksmuseum. Een serie sculpturen waar hij sinds de jaren 70 aan werkt. De titel vat samen waar het om gaat:

Lees verder »
Amsterdam Art Week Martina Halsema Tableau Magazine

Amsterdam Art Week

De 12e editie van Amsterdam Art Week staat voor de deur. Van 29 mei tot 2 juni 2024 staat Amsterdam volledig in het teken van hedendaagse kunst, met meer dan 300 kunstenaars die hun werk tonen op meer dan 70 locaties

Lees verder »