Programma PAN Podium

Door

De aangekondigde nieuwe coronamaatregelen laten toe dat PAN Amsterdam in de RAI, als doorstroomlocatie, met aangepaste openingstijden kan doorgaan; de beurs is iedere dag van 11.00 tot 18.00 uur geopend. Het avondprogramma vervalt.
Een geldig coronatoegangsbewijs is verplicht.

Tableau Magazine kijkt reikhalzend uit naar PAN Amsterdam, die 14 november van start gaat. Wij verheugen ons vooral op het PAN Podium programma en zetten voor onze lezers vast alle inspirerende talks en interactieve presentaties op een rij. In PAN Podium staan de vele uiteenlopende kunstdisciplines, de kunstmarkt en het plezier van het verzamelen centraal. In het programma staat elke dag een ander thema centraal. Ook Tableau Magazine geeft dinsdag 16 november acte de présence en geeft talks en lezingen over het thema design! Zien we je daar?

ZONDAG 14 NOV. 11-19 UUR

13.00 – 17.00 uur

Mijn Rembrandt

Op deze dag verzorgt Vereniging Rembrandt meerdere talks waarbij leden van Vereniging Rembrandt vertellen over hun favoriete aankopen die door de Vereniging Rembrandt zijn gesteund in de afgelopen jaren. Leden gaan in gesprek met o.a. Het Scheepvaartmuseum, Allard Pierson en Van Gogh Museum.


MAANDAG 15 NOV. 11 – 20 UUR

MET EEN MUSEALE BLIK

Verschillende musea zullen op deze dag aanwezig zijn om de bezoekers mee te nemen in hun wereld. Zo zal Bob Ketting van Floatscans in gesprek gaan met Cindy Zalm van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen over de digitale toekomst van kunst en cultureel erfgoed. Ook vertelt directeur Michel van Maarseveen van Paleis het Loo over de langverwachte heropening van het museum. Tevens organiseren wij afsluitend twee talks met verschillende insteek over de in’s & out’s van het schenken van kunst.

11.30 – 12.30 uur

Cultoura Café | Reisverhalen

Kunsthandelaar Jop Ubbens vertelt over kunsthistorische reizen van Cultoura.
Academische Reizen biedt al ruim vijftig jaar een breed scala aan culturele reizen op het gebied van o.a. kunst. Centraal hierbij staat de wetenschappelijke reisbegeleiding: zorgvuldig gekozen vakspecialisten met uitzonderlijke kennis en ervaring.

13.00 – 14.00 uur

Floatscans | De digitale toekomst van kunst en cultureel erfgoed
Bob Ketting, mede oprichter van Floatscans in gesprek met Cindy Zalm, Hoofd realisatie van Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen.

14.00 – 15.00 uur

Het vernieuwde Paleis Het Loo | directeur Michel van Maarseveen

Komend jaar is het vernieuwde, verbouwde en verbeterde paleis klaar. Het toegankelijke ontwerp van Dikkie Scipio, KAAN Architecten, geïnspireerd op de plattegrond en de maatvoering van het paleis heeft de grandeur die van een toonaangevend museum verwacht mag worden. Museum Paleis Het Loo is klaar voor de toekomst. Directeur Michel van Maarseveen gaat in gesprek hierover met Mark Grol, directeur PAN.

16.00 – 17.00 uur

Schenken van kunst | alle facetten onder de loep
Kati Wieg, kunsthistorica en adviseur gaat in gesprek met Arjen Pels Rijcken van Museumdepotshop, notaris Marjolein Gerrits-Van der Aa en taxateur Erik Kussendrager over de praktische zaken rond het schenken van kunst.

17.00 – 18.00 uur

Laat cultuur uw nalatenschap zijn

Fusien Bijl de Vroe, directeur Vereniging Rembrandt in gesprek met verzamelaar en Marije van der Pas van het Van Gogh Museum over het nalaten en schenken van kunst aan musea.


DINSDAG 16 NOV. 11-20 UUR

DESIRABLE DESIGN & BUSINESS NIGHT

Op deze dag zijn er een aantal talks georganiseerd waarin de focus ligt op duurzaam design. In samenwerking met TABLEAU MAGAZINE zal Jeroen Junte, journalist en auteur van rubriek DESIGN DIALOOG in Tableau Magazine in gesprek gaan met conservatoren en kunstenaars waaronder o.a. Bio-art kunstenaars Eric Klarenbeek en Maartje Dros over het onderwerp van duurzaam design aan de hand van het gebruik van natuurlijke materialen.

11.30 – 12.30 uur

Cultoura Café | Reisverhalen

Architect Jowa Kisovak vertelt over kunsthistorische reizen van Cultoura. Academische Reizen biedt al ruim vijftig jaar een breed scala aan culturele reizen op het gebied van o.a. kunst en geschiedenis. Centraal hierbij staat de wetenschappelijke reisbegeleiding: zorgvuldig gekozen vakspecialisten met uitzonderlijke kennis en ervaring.

TABLEAU MAGAZINE IN GESPREK OVER DUURZAAM DESIGN

14.00 – 15.00 uur

TABLEAU MAGAZINE | ontwerper Joost van Bleiswijk en conservator Natalie Dubois
Van Bleiswijk is een Nederlandse ontwerper bij wie de esthetiek van zijn ontwerpen voortkomt uit het maakproces. Zijn exclusieve objecten vinden vooral hun weg naar galeries, verzamelaars en musea. Natalie Dubois is conservator toegepaste kunst en vormgeving bij het Centraal Museum Utrecht.

15.00 – 16.00 uur

TABLEAU MAGAZINE | Eco-Awareness kunstenaar Thijs Biersteker
Bierstekers interactieve kunstinstallaties, vaak omschreven als eco- of awareness- kunst, maken van onderwerpen als klimaatverandering, luchtvervuiling, oceaanplastic en datamisbruik, een tastbare ervaring. Zijn werk is internationaal beroemd en onderscheiden met diverse awards.

16.00 – 17.00 uur

TABLEAU MAGAZINE | Bio-art kunstenaars Eric Klarenbeek en Maartje Dros Maartje Dros en Eric Klarenbeek vormen een ontwerpersduo dat social design combineert met technologie. Duurzaamheid en een natuur-inclusieve manier van ontwerpen zijn het uitgangspunt.


WOENSDAG 17 NOV. 11-20 UUR

FOR THE LOVE OF JEWELS

In samenwerking met het CODA Museum staat deze dag in het teken van juwelen. Op PAN Podium geeft ‘taste’ consultant Marjolein van Rooij-
Roeloffzen een lezing over de herleving van de broche en licht juwelenexpert Bernadette de Bruijn toe hoe de vintage juwelenmarkt is veranderd in de Coronatijd. Vervolgens organiseert het CODA Museum enkele lezingen over moderne, eigentijdse juwelen.

12.00 – 13.00 uur

Marjolein van Rooij-Roeloffzen | The brooch is back
Marjolein deelt haar persoonlijke smaakselectie van broches – diverse stijlen en waar- des – uit de collecties van de PAN deelnemers. In haar populaire Instagram account MarjoleinVRR toont zij als ‘personal shopper’ haar passie voor kunst en juwelen.

13.00 – 14.00 uur

Bernadette de Bruijn | Juwelen, historie, emotie en mode
Als kunsthistorica met ruim dertig jaar ervaring in de internationale veilingwereld en als veilingmeester zal Bernadette haar ervaringen als zelfstandig adviseur, taxateur en specialist juwelen delen.

14.00 – 14.35 uur

CODA| Het sieraad als sociaal- maatschappelijk statement
Paul Derrez en Benedikt Fischer in gesprek over het sieraad als ‘schrift van de tijd’ en uiting van sociaal-maatschappelijke en politieke thema’s en ontwikkelingen.

14.45 – 15.20 uur

CODA | Hoe bepaal en beoordeel je de kwaliteit van een sieraad?
Wat maakt een stuk waardevol? Gesprek over de waarde door de ogen van sieraadkunstenaar Evert Nijland en juwelenexpert Martijn Akkerman.

16.00 – 16.35 uur

CODA | Het sieraad als beeldende kunst

Twee jonge ontwerpers, Bregje Sliepenbeek en Sander Stada, in gesprek over hun beroepspraktijk, werkproces, inspiratiebronnen en duurzame ontwikkelingen in materiaal en techniek.

16.45 – 17.20 uur

CODA| Kunstvakonderwijs en nieuwe ontwikkelingen
Gesprek tussen docent en beeldend kunstenaar Chequita Nahar en de jonge makers Kalkidan-Hoex over de actualiteiten op het gebied van het sieraad en het onderwijs.


DONDERDAG 18 NOV. 11 – 21 UUR

* Art Evening op uitnodiging | 18.00 – 21.00

THE YOUNG COLLECTOR

Het programma van de donderdag is speciaal ingericht voor de beginnende verzamelaar. Nieuwe handelaren met bijzondere verzamelgebieden worden geïntroduceerd. Art Fix geeft een inkijkje in de wereld van de hedendaagse kunstmarkt en tevens is er een talk over de fotografiemarkt. Tijdens de besloten Art Evening zal Young Collectors Circle zal in gesprek gaan met jonge kunstverzamelaar Sam van Rooij en Bob Scholte vertelt over zijn carrière als Junior Art Professional.

14.00 – 15.00 uur

PAN nieuwkomers

Stone Gallery, Mandarin Mansion en Amsterdam Watch Company vertellen over hun eerste ervaring op PAN Amsterdam en hoe hun verzamelgebieden een bijzondere aanvulling zijn op de kunstmarkt.

15.00 – 16.00 uur

Art Fix: The Art of Collecting (Without Being a Millionaire)
Digitaal platform ArtFix geeft een inkijkje in de kunstmarkt en oprichters Yvette van Caldenborgh en Ingrid Advaney vertellen over de lancering van Art Fix Academy en Art Fix Collect.

16.00 – 17.00 uur

Het verzamelen van fotografie

Kunstadviseur Marc-Jan van Laake gaat in gesprek met fotograaf en taxateur Willem Diepraam over de markt van fotografie.

18.00 – 19.00 uur

Young Collectors Circle | Masterclass Kunst Kijken & Kopen
De tijd dat het not done was om kunst uit verschillende periodes met elkaar te combineren ligt al lang achter ons. Sterker nog, de verzamelaar van nu mixt naar hartelust antieke meubels met hedendaagse fotografie en mid-century design met oude meesters. Na de masterclass gaat Nadine van den Bosch verder in gesprek met jonge verzamelaar Sam van Rooij, die in zijn collectie hedendaagse kunst met antiek combineert.

19.00 – 20.00 uur

Junior Art Professionals (JAP)

Bob Scholte gaat in gesprek met o.a. Jazzy de Groot over hun beginnende

carrière als junior art professionals.


VRIJDAG 19 NOV. 11 – 19 UUR

*Art Evening op uitnodiging | 18.00 – 21.00

A CONTEMPORARY VIEW & BUSINESS NIGHT

Deze dag staat in het teken van de hedendaagse kunstmarkt. In samenwer- king met See All This en Akzo Nobel Art Foundation laten we je kennis maken met de wereld van kleur. Zo zal cultuurhistorica Kassia St Clair een lezing geven over haar nieuwste boek The Secret Life of Colors, ArtTable spreekt met vrouwen die belangrijke posities in de kunstwereld vervullen en vervolgens gaat kunstadviseur Marta Gnyp tijdens de besloten Art Evening in gesprek met schrijver Hans den Hartog Jager over trends in kunst.

12.00 – 13.00 uur

Design Museum Den Bosch | Lucia Fontana: De verovering van de ruimte Curator Colin Huizing vertelt over de tentoonstelling Lucia Fontana: De verovering van de ruimte.

13.00-14.00

VBCN | Staging Art

Paneldiscussie van de Vereniging Bedrijfscollecties Nederland over de publieke presentatie van bedrijfscollecties.

14.00 – 16.00 uur

See All This & Akzo Nobel Art Foundation | Power & glory of colour | Kassia St Clair
Kassia St Clair schrijft voor The Economist over cultuur en design en heeft in Elle Decoration een column over kleur. Haar boek Het geheime leven van kleuren is een internationale bestseller.

16.00 – 17.00 uur

ArtTable | Mariette Dölle en Jacqueline Grandjean | Vrouwen
in de kunstwereld
Mariette Dölle, bestuursvoorzitter van ArtTable en directeur van Museum Kranenburgh, gaat in gesprek met onder meer Jacqueline Grandjean, die recent de Oude Kerk voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen verruilde. Ook andere inspirerende ArtTable leden komen aan het woord en je hoort meer over de vrouwen achter ArtTable.

19.00 – 20.00 uur

Marta Gnyp & Hans den Hartog Jager | Hedendaagse kunst in beweging

Marta Gnyp, internationale kunstadviseur bekend om haar boeken over de kunstmarkt en column in FD, gaat in gesprek met schrijver en kunstcriticus Hans den Hartog Jager over trends en transformaties in de globale kunstwereld.


ZATERDAG 20 NOV. 11 – 19 UUR

TIMELESS MASTERS & MEET THE SCHOLAR

Deze dag staat in het teken van Oude Meesters van de 16e tot de 19e eeuw en kunsthistorici die hun expertise met de bezoeker delen. Op PAN Podium geeft Yvonne Bleyerveld van het RKD de masterclass ‘Herken de Hand’, houdt het Scheepvaart Museum een lezing over kunstenaar Willem van de Velde en zijn zoon en presenteert Paul Schnabel in de middag zijn nieuwe boek Anders gekeken.

12.00 – 13.00 uur

RKD | D’alderbeste tekening

Masterclass Herken de hand; conservator Yvonne Bleyerveld over Nederlandse tekeningen van 1600-1800 als verzamelobjecten.

13.00 – 14.00 uur

Scheepvaartmuseum | Willem van de Velde & Zoon
Jeroen van der Vliet, Hoofd collecties & onderzoek vertelt over de overzichtsten- toonstelling van Willem van de Velde & Zoon. Nog nooit zijn zoveel werken van vader en zoon samen getoond.

14.00 – 15.00 uur

Paul Schnabel | Anders gekeken. Het beste en het boeiendste van de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw.

De canon van de schilderkunst van de 17de eeuw is al meer dan een eeuw oud en sluit nog maar beperkt aan bij de smaak van de 21e eeuw. Socioloog en verzamelaar Paul Schnabel laat zien hoe de smaak zich gedurende vier eeuwen heeft ontwikkeld, welke veranderingen daarin zijn opgetreden en welke opvattingen en omstandigheden daaraan ten grondslag lagen.

15.00 – 17.00 uur

Vereniging van Nederlandse Kunsthistorici (VNK) | The Art of
the Art Historian
Op uitnodiging van de VNK geven zes kunsthistorici een mini masterclass. De sprekers nemen je mee in de wereld van kunsthistorisch onderzoek en laten je door hun ogen kijken naar bijzondere objecten. Deze masterclasses worden verzorgd door oa: Geertje Jacobs (directeur Nationaal Glasmuseum Leerdam), Alice Taatgen (conservator Koninklijke Verzamelingen voor het Koninklijk Paleis Amsterdam), Marjan Pantjes (zelfstandig kunsthistoricus), Wietse Coppes (conservator RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis) en Ariane van Suchtelen (conservator Mauritshuis).


ZONDAG 21 NOV. 11 – 18 UUR

TUSSEN KUNST & KIDS

In samenwerking met IMC Weekendschool wordt deze dag ingericht om kinderen kennis te laten maken met kunst. Voor hen is een speciale ont- dekkingstocht georganiseerd waarbij zij speels in aanraking komen met kunst en leren kijken. Het verhaal is is in samenwerking met Manon Berns gecreëerd. Zij is bekend van haar serie Blockbusters. Aanvullend biedt het Kindermuseum voor PAN een speciaal inkijkje in de Virtual Reality wereld van Eden door kunstenaar Abner Preis.

11.00 – 15.00 uur

IMC Weekend School X Blockbusters | PAN Mysterie
Er is iets vreemds aan de hand op PAN Amsterdam: een mysterie rondom vijf kunstwerken. Leerlingen van IMC Weekendschool gaan dit mysterie, geschreven door kinderboekenschrijver Manon Berns, oplossen.

15.00 – 17.00 uur

Kindermuseum Joods Cultureel Kwartier | Eden en de Gulden Regel Kunstenaar Abner Preis neemt je mee in zijn project gemaakt voor het Kinder- museum. Ga naar de stand, zet je VR-bril op en ga met Eden op een magische reis om de betekenis van de Gulden Regel te ontdekken.

Zie ook: https://www.pan.nl/en/pan-podium

Wil je nog meer lezen over PAN Amsterdam en PAN Podium? Klik dan hier om de nieuwe editie te bestellen! Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen omtrent PAN Amsterdam? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of abonneer je op Tableau Magazine!

Lees meer ...

Tefaf Hidde van Seggelen Tableau Magazine

Zin in TEFAF

Maart is eindelijk weer TEFAF-maand. Na een roerige periode waarin covid roet in het eten gooide, strijkt de kunstbeurs dit voorjaar weer neer in Maastricht (11 t/m 19 maart). Meer dan 260 kunsthandelaren uit de

Lees verder »